Pakistan Su Kaynakları Bakanı Asif Tacikistan'da

Asif, ülkedeki temasları çerçevesinde Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından kabul edildi.

DUŞANBE – Pakistan Su Kaynakları ve Enerji Bakanı Khawaja Muhammed Asif, temaslarda bulunmak üzere geldiği Tacikistan'da Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında iki ülke arasındaki ilişkilerin durumu ve tarafları ilgilendiren güncel ve bölgesel meseleler ele alındı. Görüşme sırasında, iki ilke arasındaki enerji alanındaki ilişkiler detaylı olarak gözden geçirildi.

Görüşme sırasında yaptığı konuşmada Rahman, iki ülke arasında, dostça ilişkiler noktasına çok iyimser baktıklarını ve karşılıklı menfaatlere dayalı bu ilişkilerin geliştirilmesi için ne gerekiyorsa yapıldığını söyledi. Rahman, ülkesinin enerji ve altyapı sektörüne Pakistan sermayesinin yatırılmasından yana olduğunu dile getirdi.

Pakistan Su Kaynakları Bakanı Asif, geçen yılın kasım ayında İmamali Rahman'ın Pakistan'a yaptığı ziyaret sırasında sağlanan mutabakatların önemini vurguladı.

Asif, Pakistan hükümetinin 7 Aralık'ta Tacikistan'ın Dağlık Bedahşan Özerk Bölgesi'nde meydana gelen depremde zarar görenlere 1 milyon dolar değerinde insani yardımın ayrılması konusunda karar aldığını da söyledi.

Görüşmede taraflar, enerji ve altyapı sektöründeki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ortak çalışma grubunun oluşturulmasını değerlendirirken, bu çerçevede Orta Asya'da üretilen elektriğin Güney Asya ülkelerine sevkiyatını öngören CASA-1000 projesinin hayata geçirilmesinin taraflar arasındaki işbirliğinin gelişmesinde önemli rol oynadığını ifade etti.

Görüşmede, Tacikistan ve Kırgızistan'da yaz aylarında üretilen elektriğin Pakistan ve Hindistan'a sevkiyatını öngören CASA-1000 projesinin hayata geçirilmesi detaylı olarak ele alındı.

Görüşmede ayrıca taraflar arasında sanayi işletmelerinin oluşturulması, her iki ülkenin savunma potansiyelinin arttırılması ve terörle ortak mücadelenin detaylı olarak görüşüldüğü bildirildi.

Karayolu ve demiryolu sektöründe ortak projelerin hayata geçirilmesi, iki ülke arasında uçak seferlerinin başlatılmasının konuşulduğu görüşmelerde, ayrıca Pakistan şirketlerinin Tacikistan'daki enerji, petrol-gaz ve diğer sektörlerdeki yatırım projelerinde yer alması meselelerinin gözden geçirildiği vurgulandı.
Kaynak: AA