Irak'taki 'Ulusal Muhafızlar' Yasası

BAĞDAT İDRİS OKUDUCU- Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, halk seferberliğinin geliştirilmesi, yerel bir ulusal muhafız teşkilatının kurulması için oylamaya sunulacak "Ulusal Muhafızlar" yasa tasarısının Parlamento'da onaylanmasını istiyor. Ancak Parlamento içerisindeki Şii, Sünni ve Kürt milletvekillerinin bu konuda henüz bir uzlaşı sağlayamaması, yasasının onaylanmasında engel teşkil ediyor.

Ulusal Muhafızlar’ın ne şekilde oluşacağı henüz net olmasa da prensip olarak bu birim, yerel halk gücü düzeyinde olup, ordu ve güvenlik güçleriyle yerel halk arasında yaşanan çatışmaları çözmeyi amaçlayacak.

Ulusal Muhafızlar fikri, ilk olarak terör örgütü DAEŞ'in Musul ve bazı bölgeleri işgal etmesinin ardından ortaya atıldı.

-Şiiler muhalefet ediyor

Kanun Devleti Koalisyonu'ndan Şii Milletvekili Abbas Beyati, yasa tasarısı konusunda çeşitli farklı görüşlerin olduğunu belirterek, taraflar arasındaki önemli iki ihtilaf hususunda şu açıklamaları yaptı:

"Bu ihtilafların en önemlisi ve birincisi, gönüllü muhafızların nasıl ve hangi şartlar altında alınacağında. Parlamento'daki bazı kesimler gönüllü muhafızların kendi illerinde görev yapmasını öneriyor ancak bu şekilde olması durumunda, her ilin kendi yerel askeri gücü meydana gelecek. Şimdiki sorunlar için geçici bir çözüm olabilir ancak ileride iller arasında çatışmaların çıkmasına neden olabilir. İhtilafın çıktığı ikinci önemli husus ise teröristlerin elinden kurtarılacak olan bölgelerin güvenliğinin sağlanmasında ulusal muhafız güçlerinin yetersiz kalabileceği güçlü bir ihtimal."

-Sünniler tasarıya olumlu bakıyor

Ulusal İttifak üyesi Sünni Milletvekili Naif eş Şimeri ise, hükümete katılmalarının ön şartlarından birisinin bu yasasının onaylanması olduğunu hatırlatarak, tarafların bunu göz önünde bulundurmasını istedi.

Yasanın Irak'ın güvenlik ve istikrarı için önemli olduğuna işaret eden Şimeri, "Hazırlanan yasaya göre muhafızların önceliği, illerdeki kent merkezlerinin güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu şekilde olması takdirde, daha güvenli ve istikrarlı Irak ortaya çıkacaktır. Eğer taraflar bir sonuca varmadığı takdirde, zorunlu askerlik üzerinde çalışılması gerekiyor. Bu şekilde bir yapılanma olursa, askeri anlamda ülke içerisindeki bölgeler arasında daha güçlü bir ittifak meydana gelir" değerlendirmesinde bulundu.

-Şii ve Sünni gerginliğinde Kürtler tarafsız

Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Üyesi ve Kürt Milletvekili Hoşyar Abdullah ise, bu konuda halen net bir tavır almadıklarını belirterek, direk olarak Kürt bölgesini ilgilendiren bir konu olmadığını söyledi.

Şii ve Sünniler arasında meydana gelen çekişmenin sonucunda ortaya atılan bir yasa tasarısı olduğunu savunan Abdullah "Bu konuda tarafsız olmayı tercih ediyoruz çünkü Sünni ve Şiiler arasında meydana gelen çekişmelerin bir parçasıdır. Bu yasa tasarısının Irak'ın güvenlik sorununu tamamen ortadan kaldıracak kadar güçlü olduğuna inanmıyoruz. Bununla birlikte ülkede başka bir silah güç oluşmasına yol açılıyor. Bu durumda her ilin kendi askeri gücünün olması söz konusu" şeklinde konuştu.

Kürtler için önemli olan 140'ıncı madde içerisinde yer alan bölgelerin güvenliğinin sağlanması hususunda, Peşmerge güçlerine danışılmasının önemli olduğunun altını çizen Hoşyar,"Oradaki güçlerin savunma bakanlığına değil ancak içişleri bakanlığına bağlı olmasını istiyoruz" dedi.

Kaynak: AA