Güney Afrika'dan 'Terör Uyarısına' Tepkiler

ABD'nin Güney Afrika'da olası bir terör saldırısı karşısında vatandaşlarını uyarması, yetkilileri harekete geçirdi

JOHANNESBURG - Güney Afrika Cumhuriyeti yetkilileri, ABD’nin olası bir terör saldırı uyarına karşın, ülkenin terör tehdidiyle karşı karşıya olmadığını söyledi.

Kamu Güvenliği Bakanı David Mahlobo’nun, yerel bir televizyonda yaptığı açıklamada “Güney Afrika’da herhangi bir kimseye karşı bir tehdit bulunmamaktadır” dediği kaydedildi.

Bakan Mahlobo, paniğe gerek olmadığını, ülkenin radikal grupların hedefinde olduğuna dair kanıt bulunmadığını ileri sürdü.

AA muhabirine konuyla ilgili konuşan Pretoria Güvenlik Enstitüsü’den terör uzmanı Martin Ewi, ABD’nin uyarısının ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.

ABD’nin uyarılarının hafife alınmaması gerektiğini, Kenya’da 2013 yılındaki Westgate Alışveriş Merkezi saldırısından bir yıl önce ABD’nin uyarısının bunu kanıtladığını belirtti.

Medya Araştırma Ağı’nda araştırmacı olarak bulunan avukat İbrahim Vawda ise uyarıyı şüpheyle karşıladıklarını, geçmişte benzer uyarıların asılsız çıktığını söyledi.

Johannesburg kentinde yaşayan Muhedin Ali, “Bir Müslüman olarak korktuğunu çünkü bazı ülkelerde Müslümanların terör şüphesi adı altında kurban seçildiğini” söyledi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nın nüfusunun yaklaşık yüzde 2,5’inin Müslüman olduğu belirtiliyor.

ABD, Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki vatandaşlarını olası bir terör saldırısına karşı uyarmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında yayımlanan açıklamada, Pretoria Büyükelçiliğinin tesisleri dahil, ABD vatandaşlarının iş yerlerinin hedef alınabileceği belirtilmişti.

ABD'nin Pretoria Büyükelçiliği ise Güney Afrika’daki vatandaşlarının dikkatli olması gerektiğini vurgulamıştı.

Güney Afrika yetkilileri ise uyarıyı takip edeceklerini açıklamıştı.
Kaynak: AA