(Özel) Beş Milyon Romanın 'Bir Tanesi'

Türkiye’nin ilk Roman milletvekili olma unvanına sahip CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Nefes alamıyoruz ama ona rağmen yüzümüz güleç. Aslında toplumların da, halkların da bizden öğreneceği çok şey var. Bu kadar yokluğa, yoksulluğa rağmen yine yüzümüz gülüyor, yine çatışma ortamımız yok” dedi.

(Özel) Beş Milyon Romanın 'Bir Tanesi'
Eğitimden, istihdama, barınmadan topluma entegre olmaya kadar pek çok alanda Romanlar, Türkiye tarihinde ilk kez kendilerini temsil eden ve sorunlarıyla birebir ilgilenen bir milletvekiline sahip oldu. 7 Haziran’da yapılan seçimlerde CHP’den İzmir milletvekili olarak Meclis kürsüsünde yemin eden Özcan Purçu, 1 Kasım’da yapılacak erken seçimde yeniden aynı sıradan aday gösterildi. Romanların içinden gelen, yaşadıkları sorunları en yakından bilen Purçu, Roman vatandaşlarla bir olmaya devam ediyor. Roman vatandaşların yoğunlukta olduğu bölgeleri sık sık ziyaret eden Purçu, sadece Roman vatandaşlarla değil toplumun diğer kesimleriyle de temasa geçmeye özen gösteriyor. Yaklaşık 5 milyon Roman vatandaşın yaşadığı bir ülkede tek Roman milletvekili olmanın sorumluluğunu taşıyan Purçu, bu durumu “Bir vekil tabii ki yetmiyor. 3-4 aylık milletvekiliyim. Bundan önce bizim derdimizi kimse çözememiş ki. Bu mahalle bundan önce kaç milletvekili görmüş seçimden sonra kaç milletvekili gelmiş? Ama yavaş yavaş bunu diğer milletvekillerine pas etmeye çalışacağız” diye konuştu.

Purçu, Romanların hep eğlence kültürü ile hatırlanmasına karşı şunları söyledi: “Aslında toplumların da, halkların da bizden öğreneceği çok şey var. Bu kadar yokluğa, yoksulluğa rağmen yine de yüzümüz gülüyor, çatışma ortamımız yok.”

“TARİHİ AÇIDAN BİR DÖNÜM NOKTASI”

Türkiye’nin ilk Roman kimlikli milletvekili olmasını bir dönüm noktası olarak değerlendiren Purçu, yaşadığı ve yaşattığı ilki şöyle anlattı: “Cumhuriyet tarihinde ilk defa Roman kökenli biri kalktı Meclis’in sandalyelerinden birini işgal etti ve kürsüde ilk defa yemin etti. Bu tarihi açıdan bir dönüm noktasıdır. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon Roman vatandaşın sesi oldu. Ülkemiz demokrasi açısından bir adım öne atlamış oldu.”

“NEFES ALAMIYORUZ AMA YÜZÜMÜZ GÜLEÇ”

Romanların sıkıntılarını, yoksulluklarını ve işsizliklerini hep kendi içinde yaşadığını kaydeden Purçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Roman’ın birine ‘niye bu kadar gülüyorsunuz, eğleniyorsunuz?’ diye sormuşlar, o da ‘açlığımızı unutmak için’ demiş. Bu cümle aslında şen şakrak olmamızın gerçekliğini anlatıyor. Biz de insanız, bizim de birçok sorunumuz var. Evimiz yok, barkımız yok, elektriğimiz kesik, suyumuz kesik, işimiz yok, gücümüz yok. Her sabah kalktığımız zaman ‘ne yiyeceğiz, çocuklarımıza ne yedireceğiz?’ diye düşünen bir toplumuz. Nefes alamıyoruz ama ona rağmen yüzümüz güleç, dünyaya barışçıl bir şekilde bakıyoruz. Kimseyle derdimiz yok, kendi derdimizi kendi içimizde yaşıyoruz. Aslında toplumların da, halkların da bizden öğreneceği çok şey var. Bu kadar yokluğa, yoksulluğa rağmen yine de yüzümüz gülüyor, yine de çatışma ortamımız yok.”

ROMANLARIN SORUNLARIYLA TEK BAŞINA MÜCADELE EDİYOR

İlk defa Romanların sorunlarını Meclis’te dile getirerek sıkıntılarının çözülmesi noktasında farklı adımlar atacaklarını ifade eden Purçu, sorunların çözülmesinde bir milletvekilinin yetmediğini belirterek şöyle konuştu: “Beni her gün birçok ilden, ilçeden arıyorlar. Elimizden geldiğince herkesin sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz. Biz yıllarca insanca yaşamanın özlemini çektik. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız ama maalesef hiç Romanlara birinci sınıf vatandaş gibi davranılmadı. Üniversiteyi bitirsen bile Roman olduğun için işe giremiyorsun. Biz ne yiyeceğiz, ne içeceğiz? Ciddi manada yaşamsal sıkıntılarımız var. Bu sorunları çözmek için tek başıma mücadele etmeye devam edeceğim. 3-4 aylık milletvekiliyim. Bundan önce bizim derdimizi kimse çözememiş ki. Bu mahalle bundan önce kaç milletvekili görmüş seçimden sonra? Kaç tane milletvekili gelmiş? Ama yavaş yavaş bunu diğer milletvekillerine pas etmeye çalışacağız.”

HER MAHALLEYE ETÜT EVİ

Romanların öncelikli sıkıntısının eğitim olduğunu, işsizliğin de eğitime bağlı olduğunu dile getiren Purçu, Romanların geçmişte yaptığı mesleklerin artık teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.

Üniversite mezunu olmasaydı milletvekili olamayacağını kaydeden Purçu, “Benim yaşımda olup halâ babaları tarafından bakılan kardeşlerimiz var. Çocuklarımız sağlıklı şekilde okula gidecek, bu ülkenin her noktasında şansları olacak. Belediyelerle de görüşüyoruz. Her mahalleye etüt evimiz kurulacak. Her evin çocuğunu okula gitmiş mi gitmemiş mi takip edeceğiz. Ailesinin durumu yoksa sosyal yardım sağlayacağız. Çocuğu eğitime kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

“YÜKSEKLERDE GÖZÜ YOK”

Roman vatandaşların yakından tanıdığı Purçu, gittiği mahallelerde büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Purçu’yu istedikleri zaman aradıklarını ve her zaman ulaşabildiklerini belirten Roman vatandaşlar, “Hemen hemen her gün arıyoruz. Yükseklerde gözü yok, sadece bizlerle” diyor.
Kaynak: İHA