CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Almanya'da Açıklaması

MÜNİH - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mülteci sorunu Türkiye sorunu olmaktan çıkmıştır. Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur" dedi.

Kılıçdaroğlu, Mannheim ve Stuttgart’taki programlarının ardından Münih’e gelerek, burada partililerle buluştu.

DGB Haus salonunda yaklaşık 400 partiliye hitap eden Kılıçdaroğlu, Suriye’deki gelişmeler ve mülteci krizi konusunda hükümeti ve Avrupa ülkelerini eleştirdi.

Türkiye’nin uzun süredir iki milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını, bunların önemli bölümünün yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“(Sığınmacılar) Batı'ya doğru gelince bu kez Batı ayağa kalktı. Biz bunlara nasıl bakacağız diye...İyi de kardeşim düne kadar 2 milyon 375 bin kişiye Türkiye bakarken sesiniz çıkmıyordu. Sadece alkışlıyordunuz, bravo Türkiye diyordunuz. Şimdi onlar daha özgür bir dünya istiyorlar, daha iyi yaşam koşulları istiyorlar. Biz Batı’ya gideceğiz diyorlar, bu kez Batı ona önlem aldı, buraya gelmesinler diye. Cenevre’de resmi görüşmelerde söyledim. Mülteci sorunu Türkiye sorunu olmaktan çıkmıştır. Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur. "

Kılıçdaroğlu, mülteci akınını önlemek için alınacak önlemlerin etkili olamayacağını, sorunun çözümü için Batılı ülkelerin Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Suriye’de iç savaşın derinleşmesinden ve mülteci krizinden, hükümeti de sorumlu tutan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, geçen yıllarda hatalı politikalar izlendiğini, partisinin yaptığı uyarıların hiçbirinin dikkate alınmadığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, "Siz bilmezsiniz dediler. Ya Esad gider, ya Esad gider. Tek düşmanları o. İyi de milyonlar ölüyor. Şimdi çark etmeye çalışıyorlar. Ama 2 milyon 375 bin Suriyeli Türkiye’de" ifadelerini kullandı.

Hükümetin dış politikada dengeleri okuyamadığını iddia eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkeyi yönetirken aldığınız kararı iyi okumazsanız, dünya dengelerini iyi bilmezseniz, Suriye’nin Rusya için ne kadar önemli olduğunu anlamazsınız, İran için ne kadar önemli olduğunu anlamazsanız, Ortadoğu dengelerinin ne olduğunu bilmezseniz ve ülkeyi böyle bir batağa sürüklerseniz, 2 milyon 375 bin kişinin sorumluluğunu üstlenirsiniz. Türkiye’nin geldiği nokta bu."

CHP’nin, 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesi temelinde, milli bir dış politika talep ettiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bölgeye yönelik politikalarda mezhepçi bir anlayışa karşı olduklarını söyledi.

1 Kasım seçimlerine giderken Türkiye’nin önündeki en büyük sorunlardan bir diğerinin toplumsal barış ve Kürt sorunu olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, bu sorunu çözebilecek tek partinin, Cumhuriyet’in kurucu partisi CHP olduğunu savundu.

- "Vicdanlarımıza bu sorunun cevabını sormak zorundayız"

Çözüm Süreci konusunda AK Parti'yi eleştiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Şu soruyu herkesin kendisine sorması lazım. Uzun süredir devam eden Çözüm Süreci 7 Haziran seçimlerinden sonra niçin bozuldu? Hangi gerekçeyle kan akmaya başladı? Analar ağlamasın diye yola çıkıldı, şimdi herkes ağlıyor. Üstelik bayramda, şehit haberleri geliyor. Bu sorunun cevabını bulmak zorundayız. Vicdanlarımıza bu sorunun cevabını sormak zorundayız. Eğer birisi çıkıp, 'bana 400 milletvekili veremediğiniz için bu tablo ortaya çıktı' diyorsa, halkın önüne bir şantaj paketi konulmuş demektir. Bunun hesabını ben değil, sizler sormak zorundasınız. Nasıl? Sandığa giderek ve oyunuzu kullanarak. Şantaja teslim olmayarak. Bunu hepinizin bilmesini isterim.”

İsviçre, Fransa, Belçika ve Hollanda’da da temaslarda bulunan Kılıçdaroğlu, Almanya'da son iki gün içinde 5 kentte salon toplantıları düzenledi ve CHP’lilerle bir araya geldi.

Cumartesi günü Mannheim, Stuttgart ve Münih kentlerinde programı bulunan Kılıçdaroğlu, seyahatlerinde havayolu yerine otoyolları tercih etti.

Kaynak: AA