TİKA'dan Komorlar Birliği'ne Radyo İstasyonu

ANKARA - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Komorlar Birliği’nin başkenti Moroni’de kurulan Modern FM radyo istasyonu yayına başladı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin Moroni’de kamu kuruluşlarına bağlı olarak faaliyet gösterecek bir FM radyo istasyonu kurulması için TİKA’ya başvurduğu hatırlatıldı.

Başvuru üzerine yapılan değerlendirmede, kurulacak FM radyo istasyonunun bölgede demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesi, eğitim amaçlı kullanılmasının önem arz ettiğine karar verildiği ifade edilen açıklamada, "Bu çerçevede TİKA tarafından adaların tamamına hizmet edebilecek bölgenin en modern radyosunun kurulması konusunda Komorlar Birliği’ne yardımcı olunması öngörüldü" denildi.

Komorlar Birliği yetkililerinin söz konusu radyonun "Adalet, Mülkiye, İdari Reformlar, İnsan Hakları ve Diyanet İşleri Bakanlığı" bünyesinde kurulmasına ve işletmesinin bir sivil toplum örgütü tarafından yapılmasına karar verdiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu sivil toplum örgütü, TİKA tarafından kurulması planlanan radyo için frekans temin ederek ve radyonun kurulması için yer tahsisinde bulundu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında FM radyo istasyonuna ait radyo ekipmanları zor koşullarda Moroni’ye ulaştırıldı. 2015 yılı Eylül ayı içerisinde montajı yapılan radyo 'Radio de la Verité'  ismi ile faaliyete geçirildi. Radyonun montajı sonrası işletmesinde görev alacak 10 kişiye radyoda uygulamalı eğitim verildi.

TİKA tarafından, radyoda görevlendirilecek personel içerisinden seçilecek radyo çalışanlarına Türkiye’de profesyonel radyoculuk eğitimi düzenlenmesi planlanıyor."

Komorlar Birliği, bağımsızlığını kazandığı 1975 yılında Türkiye tarafından tanınmış ve 1979’da diplomatik ilişki kurulmuştu. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi olan Komorlar Birliği, uluslararası platformlarda Türkiye ile yakın iş birliğinde bulunuyor.

Kaynak: AA