18. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu

İZMİR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, "Kaynakların sürdürülebilirliği için de yine bilime ve araştırmalara ihtiyaç var. Biyolojik kaynakların devamlılığından ve sürdürülebilir olmasından hepimiz sorumluyuz" dedi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından, "Geçmişten geleceğe su ürünleri" temasıyla yapılan 18. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Burada konuşan Türkyılmaz, balık avı sezonunun açılması nedeniyle tüm balıkçılara kazasız, bol ve bereketli bir sezon geçirmeli temennisinde bulundu.

İnsanın beslenmesinde su ürünlerinin öneminin artarak devam ettiğini aktaran Türkyılmaz, "Yetiştiriciliğin en önemli ham maddesini oluşturan yem imalatında, yine denizlerden elde edilen balıklar kullanılmaktadır. Bu durum, yetiştiriciliğin geleceğinin önünde bir kısıt ve kısır döngü olarak karşımızda durmaktadır. Bilim insanlarının üzerine en çok gideceği konulardan birisi bu olmalıdır. Ayrıca alternatif türlerin yetiştiriciliğe kazandırılması, yumurta ve yavru kalitesinin artırılması, yetiştiriciliği yapılan türlerin ıslahı gibi konular da çalışılması gereken önemli konular arasındadır" dedi.

Türkyılmaz, doğal kaynakların gelecek kuşakların emaneti olduğuna vurgu yaparak, kaynakların sonsuz olmadığını hatırlattı.

Türkyılmaz, kaynakları kullanırken koruma ve kullanma dengesinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Bu kaynakların sürdürülebilirliği için de yine bilime ve araştırmalara ihtiyaç var. Biyolojik kaynakların devamlılığından ve sürdürülebilir olmasından hepimiz sorumluyuz. İş birliği ve güç birliği yapmak zorundayız."

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise İzmir'in su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye'nin ikinci şehri olduğunu belirterek, kentte 2014 yılında 44 bin 415 ton su ürünü üretimi yapıldığını söyledi.

Kaynak: AA