Aydın Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Aybar Açıklaması 'Mülteciler, Düşük Ücretli İş Gücü'

Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunda sınır kontrolleri artıyor, ülkeler sığınmacı dağılımının nasıl yapılacağını tartışıyor. 1 milyonun üzerinde mültecinin yaşadığı Türkiye, Avrupa’ya geçiş olarak da kullanılıyor. Bu göç dalgasında toplumun en dinamik ve yaratıcı kesim göç ediyor ve göçmenlerin gittikleri yerde düşük ücretli genç iş gücü olduğu görülüyor.

Aydın Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Aybar Açıklaması 'Mülteciler, Düşük Ücretli İş Gücü'
Göçün siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal boyutları olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Aybar, ekonomik boyutlarıyla göçü şöyle yorumladı: “Ekonomik boyutlarına baktığımızda gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler ile gelir dağılımında farklılıklar var. Sadece ülkelerin kendi içlerindeki gelir dağılımında değil ülkeler arasındaki gelir dağılımında da var olan farklılıklar derinleşiyor. Dünyanın bir kısmı zenginleşirken diğer kesimi de hızla fakirleşiyor. Bu zenginleşen kesimin demografik yapısına bakıldığında ise giderek yaşlanan bir nüfus görülüyor. Çalışma gücündeki nüfus azalıyor ve ister istemez genç nüfusa ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki düşük ücretlerin gelişmekte olan ülkelerdeki orta sınıfı erittiğini belirten Prof. Dr. Sedat Aybar, zengin ve fakir arasında gelir farkının açılmasıyla fakir ve genç nüfusu fazla ülkelerden zengin ve yaşlı nüfusa sahip ülkelere doğru küresel ölçekte göç hareketi yaşandığını ifade etti.

ÜLKE, NE KADAR GÖÇ ALABİLİR?

Aybar, göç eden kişilerin geldikleri toplumun da gittikleri ülkelerin de en yaratıcı, en dinamik kesimleri olduğuna dikkat çekti. Tarihi ve coğrafi olarak göç yolları üzerinde olan Türkiye’de son göç dalgası bağlamında 2 milyonun üzerinde bir kısmı kaçak mülteci yaşadığını söyleyen Aybar, bir kısmının yerleştiğini, bir kısmının da Avrupa ülkelerine gitmek için Türkiye’yi sıçrama tahtası olarak kullandığını söyledi.

Aybar, mültecilerin uzun vadede Türkiye’ye bu anlamda getirisi de olabileceğini de ekledi: “Türkiye’ye daha fazla dinamizm, daha fazla iş gücü getirebilir. Ucuz iş gücünün olması bir yandan ekonominin daha da dinamikleşmesini tetikleyebildiği gibi yaratıcılığın getirdiği avantajlar da sunabilir. Ancak bir ülke nereye kadar göç alabilir, kaç kişiye istihdam sağlayabilir ve yerleştirebilir bunu düşünerek bir sınıra gelindiğinde göçün önünün nasıl kesileceğini düşünmek gerekir. Şimdilerde, Türkiye göçten gelebilecek avantajların bir kısmını Avrupa Birliği’ne aktarıyor. ”

Aybar, göç dalgasının belli bir süre daha devam edecek gibi göründüğünü söyledi.

Kaynak: İHA