Teı Ve Eskişehir Valiliği Mesleki Ve Teknik Liseler İçin Hazırlanan Protokol İmzalandı

Eskişehir Havacılık Kümelenmesi (ESAC) ve Eskişehir Valiliği arasında ‘Yetkin İş Gücünün Keşfedilerek Arttırılması Projesi’ işbirliği protokolü, Vali Güngör Azim Tuna ve TEI Genel Müdürü, ESAC Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit’in imzasıyla gerçekleşti.

Teı Ve Eskişehir Valiliği Mesleki Ve Teknik Liseler İçin Hazırlanan Protokol İmzalandı
TEI (Tusaş Motor Sanayi) tesislerinde gerçekleşen programa Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, mesleki ve teknik lise okul müdürleri katıldı.

TEI ile ilgili gösterilen kısa filmin ardından konuşma yapan TEI Genel Müdürü ve ESAC Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit, bugün valiliğin öncülüğüyle güzel bir çalışmanın başlangıç imzasını atacaklarını söyledi.

Akşit, “Biz TEI olarak bu çalışmada bir nevi öncül olarak çalışmanın ilk başlangıç aşamasında birebir valiliğimiz ile çalıştık. Çalışmamızı ESAC Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmemin hasebiyle bütün Eskişehir savunma, havacılık kümelenmesi olarak daha da genişleterek, daha etkin, daha yaygın bir hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürdük. Birazdan açıklayacağımız iş birliği protokolümüz, inşallah şehrimizde özellikle meslek liselerimizde destek ihtiyacı olan, parlak ve zeki öğrencilerimizi bulup, keşfedip onlara daha lise çağlarında 11’inci sınıftan başlayarak burs desteği sağlamak, daha sonra 12’nci sınıfta bunu staj desteği ile direk iş sahasında çalışarak, hem de burs desteği ile devam ettirmek, daha sonra da bunlardan başarılı olan öğrencilerimizi istihdam edecek şekilde bir zincir oluşturarak, Eskişehir’imizde hem istihdamı arttırmak hem de desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencilerimize destek olmak açısından güzel bir program başlatıyor olacağız” ifadelerini kullandı.

GÖKYÜZÜNDEKİ 2 UÇAKTAN BİRİNİN PARÇASINI TEI ÜRETİYOR

Akşit, TEI’nin parça ve modül üretiminde 39 farklı motor için 770 adet farklı parça ürettiğini aktararak, “Bu aslında şu demek; Bütün dünyada gökyüzünde bulunan her 2 uçaktan en az birisi bizim parçalarımızla uçuyor. Bu gurur verici bir şey. Bu ciddi bir olay Türkiye’de çoğu kişinin bilmediği dünya semalarında uçan her 2 uçaktan en az birisi Eskişehir’den giden parçalarla uçuyor” şeklinde konuştu.

Skorsky helikopterlerin Türkiye’de üretilebileceğine değinen Akşit, şöyle devam etti:

“Ülkemizin ihtiyacı olan Atak Helikopterleri biliyorsunuz ne yazık ki hala ithal, bunların güç modüllerinin komple üretimlerini burada yapıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin ihtiyacı olan özgün turbo şaft helikopterinin geliştirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Müşterilerimiz bütün dünyada ağırlıklı olarak Amerika ile çalışmamıza rağmen dünyanın her yerinde müşterimiz var. Ağırlıklı olarak dönen parçalar, kritik parçalar, gökyüzünde uçan her 2 yolcu uçağından en az birisi bizim parçalarımızla uçuyor demiştim, bunların böyle küçük, sağda solda kalmış parçaları değil, motorun kalbinde dönen kritik parçaları Eskişehir’de yapılmaktadır. Bunlar, diskler, sütunlar gibi kritik dönen, stres alan parçalarını burada yapıyoruz. Bu da gurur verici bir şey. Türk Genel Maksat Helikopter Programı Skorsky helikopterlerin Türkiye’de üretilmesi diye kısaca özetleyeyim. Bu helikopterlerin motorlarının tamamen burada TEI etiketiyle burada üretilip, Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi öngörülmüştür. Burada yapılmasını kastettiğim bütün parçalarının yüzde 100’ünün burada yapılması mümkün değil, eksiklerimizi gösterdim. Yüzde 60 civarında parçalarını biz üretiyoruz, geri kalan parçaları da TEI tedarik ederek motoru burada tamamlayacağız.”

ULUSLARARASI REKABETİN EN ÖNEMLİ BİLEŞENLERİNDEN BİRİ NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ

Ardından konuşan Vali Güngör Azim Tuna ise, Eskişehir’de havacılık sektörününü önemine değindi. Vali Tuna, “Eskişehir’de havacılık sektörüne yön vermek için Eskişehir Sanayi Odası öncülüğünde başlayan çalışmalar neticesinde Mart 2011 yılı itibariyle kurulan Eskişehir Havacılık Kümelenmesi, bu projeye imza atarak kuruluş amacına uygun bir çizgide ilerlediğini ve önemli bir görev üstlendiğini kurumlararası iş birliği anlamında örnek bir model olduğunu bir kez daha göstermiş bulunmaktadır. Uluslararası rekabetin en önemli bileşenlerinden birisi de şüphesiz ki ihtiyaçlara cevap verebilen ve kendini sürekli geliştiren nitelikli iş gücünün varlığıdır. Bölgemizde de nitelikli, mesleki ve teknik eğitim almış, kendini çağın gereklerine göre yenileyen iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaca cevap vereceğini ümit ettiğimiz yetkin iş gücünün keşfedilerek, istihdamın arttırılması projesi bu bakımdan birçok faydayı ve olumlu sonuçları da beraberinde getirecektir inancındayız” dedi.

PROJENİN ARDINDAN MESLEK LİSELERİNE TALEBİN ARTMASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Protokolü imzalanan proje ile ilgili bilgi veren Vali Tuna, konuşmasında, “Eskişehir bünyesindeki bütün Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bu proje kapsamındadır. 11 ve 12’nci sınıflar bu projede değerlendirilecek, 12’nci sınıflar biraz daha ağırlıklı onlara verilecek maddi destek de daha fazla olacak haliyle ama biz bir taraftan 11’inci sınıftan itibaren de çocuklarımızı hazırlamaya başlayacağız. Sektörün ihtiyaçlarına bağlı olarak da onları şimdiden yetiştirmeye başlayacağız. Amacımız tabi ki meslek liselerinden mezun olduklarında bu çocuklarımız yüzde 100 iş garantisi diye bir şey yok ama bu yüzde 80-90 olur. Bu süreçte başarılı olurlarsa, kendilerini ispat ederlerse işleri hazır yani iyi bir ücretle bu sektörde, zaten sektörün de ihtiyacı var ama çocuklarımız gerekmediği takdirde üniversite eğitimine gitmek için biraz daha zaman kaybetmesinler. Özellikle yoksul, başarılı aile çocukları, yetimler, şehit çocukları aslında hedef kitlemiz çok sınırlı değil önceliklerimiz tabi ki olabilir. Toplumun her katmanında insanlar çocuklarını bu meslek liselerine bir şekilde kanalize etsinler diye de aslında arzu ediyoruz önümüzdeki döneme ilişki olarak bu projede. Bu sene başlayacak inşallah bundan sonra meslek liseye olan talebin artacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA