Uzmanlardan Prostat Uyarısı

Prostat hastalıkları ile mücadelede erken teşhisin öneminin çok büyük olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamuran Bircan, vatandaşlara sağlıklarından olmamak, daha uzun ve sağlıklı yaşamak için 40’lı yaşlara ulaştıklarında yıllık prostat muayenelerini aksatmamaları gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

Uzmanlardan Prostat Uyarısı
Memorial Dicle Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamuran Bircan, prostat hastalıklarına ilişkin vatandaşlara uyarılarda bulundu. Prostat hastalıklarının genç ve orta yaşlarda daha çok iltihabi hastalıklar olarak görüldüğünü belirten Bircan, ileri yaşlarda büyümeye bağlı olarak irileşme ve kanserler görülebildiğini ifade etti.

Prostat hastalıkları ve kanserlerinin çok değişik derecelerde görülebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bircan, “Bu hastalıklar bazen hastada sorun yaratmazken, bazen hastanın hayatını kaybetmesine neden oluyor” dedi.

“PROSTAT KANSERİ SİNSİ BİR HASTALIK”

Prostatta meydana gelen kanser olmayan irileşmelerin kısaca BPH olarak tanımlandığını anlatan Bircan, “Prostatın büyüyerek idrar akışını yavaşlatmasına ya da tamamen tıkanmasına yol açan BPH, idrar yolu iltihabının gelişip ilerlemesine ve kanama olasılığının artmasına da neden olabiliyor. Prostat kanseri sessiz ve sinsi seyreden bir hastalık. Kanser hastada idrar yolu şikayetlerine çok geç neden oluyor. Bu yüzden de yakınmalar ile doktora gelen kişilerde kanser hastalığının ileri evrelere ulaşmış olduğu görülüyor. Bu açıdan BPH çoğu zaman daha ciddi hastalıkların saptanmasında yardımcı rol oynuyor çünkü hasta idrar yapma sıkıntıları ile doktora daha erken başvurarak erken tanı yolunda önemli bir adım atıyor” diye konuştu.

“HEKİM TERCİHİ DİKKATE ALINMALI”

Prostat kontrolü konusunda hekimin tercihinin önemini belirten Prof. Dr. Bircan, total PSA (Prostat Spesifik Antijen) seviyesinin ölçülmesi gerektiğinin ve rektal yoldan (makattan) prostatın parmakla muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi. Hekimlerin ayrıca gerekli gördükleri durumlarda idrar tetkiki, kreatinin, idrar akımının hızının ölçülmesini, ultrasonografi ve PSA’nın diğer tiplerini de isteyebileceğini anlatan Bircan, kontroller süresince hekimlerin en çok karşılaştıkları problemin, kişilerin parmakla yapılan prostat muayenesine karşı olan dirençleri olduğunu kaydetti.

Bu tip muayenenin gerekliliğinin altını çizen Prof. Dr. Bircan, “Prostatın sertliği kanser açısından uyarıcı bir bulgudur ve bu sertliği tespit etmenin henüz başka bir yolu yok. Bu yüzden kontrole gelen kişiler bunun tanıya yönelik çok gerekli bir muayene yöntemi olduğunun farkında olmalılar” dedi.

Kaynak: İHA