Macaristan İle Avusturya Arasında 'Sığınmacı' Krizi

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto, Avusturya Başbakanı Faymann'ın Macaristan ile ilgili eleştirilerine tepki gösterdi

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avusturya Başbakanı Werner Faymann'ın Macaristan ile ilgili eleştirilerine tepki gösterdi.

Szijjarto, Faymann'ın Macaristan hakkındaki eleştirileri ile ilgili Macar Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ''Avusturya Başbakanı, Macaristan hakkında yanlış imaj çizmeye devam ediyor. Macaristan herkesin -uluslararası hukuk sözleşmelerine uygun olarak- zorunlu ihtiyaçlarını karşılıyor ve iltica başvurusunda bulunma olanağını sağlıyor'' ifadesini kullandı.

Bazılarının, sığınmacı krizine gerçekçi çözüm bulmak yerine yaptıkları sorumsuzca açıklamalarla insanların kendilerini riske ve tehlikeye atmalarına teşvik ettiklerini iddia eden Szijjarto, ''Komşularımızın hoşuna gitse de gitmese de Macaristan, Avrupa Birliği hukuk kurallarını uygulamaya devam edecek'' dedi.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner ile düzenlediği ortak basın toplantısında, yardım kuruluşlarına Avusturya'da yaptıkları çalışmalar için teşekkür edip, ''Bu çalışmalar uluslararası seviyede, Macaristan'daki gibi değil'' ifadesini kullanmış, sığınmacıların taşınması konusunda ise Macaristan ile işbirliğinin çok kötü olduğunu söylemişti.

Geçtiğimiz günlerde de Avusturya Başbakanı Faymann'ın, Macaristan'ın Sırbistan sınırına inşa ettiği tel örgüyle ilgili eleştirileri üzerine Avusturya'nın Budapeşte Büyükelçisi, Macaristan Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.
Kaynak: AA