AK Parti'nin CHP Heyeti Başbakan Davutoğlu'na İstikşafi Görüşmelere İlişkin Raporları Sundu

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Pazartesi günü Bakanlar Kurulumuzdan sonra Sayın Kılıçdaroğlu’nu ve Sayın Haluk Koç’u saat 18.00’da Başbakanlık Resmi Konutu’nda bekliyoruz. Kendileri de olumlu yanıt verdiler. Bu görüşmeye Sayın Başbakanımızla birlikte ben katılacağım ve gelinen noktanın bir değerlendirmesi yapılacak" dedi.

İstikşafi görüşmeleri yürüten AK Parti’nin CHP heyeti, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na görüşmelere ilişkin raporlarını sundu. Bir saat 50 dakika süren görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "CHP ile yürüttüğümüz istikşafi görüşmelerin bitiminden sonra çok kapsamlı birkaç klasörü bulan bir sonuç raporu çıkardı heyetimiz. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları sebebiyle Sayın Başbakanımızın ciddi bir meşguliyeti vardı. Dün akşam kendisine bu sonuç raporlarına bakabilirse diye o sonuç raporlarını iletmiştik.Bugün sabah da sunumumuz planlanmıştı. Bugün kendisine birkaç saatlik çok detaylı ve kapsamlı bir sunum yaptık. Kendisinin sorularına cevap verdik. ayrıca, bütün bir süreci baştan sona tekrar anlattık. Bütün noktalara hemen hemen değindik" ifadelerini kullandı.

Üç çerçevede Başbakan Davutoğlu’na sunum yaptıklarını belirten Çelik, "İki parti arasında mutabakat gözüken politikalar. İki parti arasında temel çatışma ve anlaşmazlık olarak beliren noktalar ikinci çerçevemiz oldu. Üçüncü çerçevede genel başkanların biraraya gelerek mesafe alınacağı ya da alınamayacağına karar vereceği konular şeklinde. Bütün sunduğumuz politikalar iki bölüme ayrılıyor. Bir kısmı tartışma AK Parti’nin kendi politikaları bir kısmı da doğrudan hükümet politikalarını ilgilendiriyor. Sayın Genel Başkanımız parti politikalarını ilgilendiren kısmını AK Parti MYK’sına götürecek. Parti politikalarını ilgilendiren kısımları en yüksek yetkili kurullarımızdan birtanesine sunulacak ve bu sunum orada yapılacak. Arkasından Pazartesi günü hükümet politikalarını ilgilendiren kısmı Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bakanlar Kurulumuzla birlikte gelinen nokta aynı şekilde hükümet ve parti politikalarını ilgilendiren uzlaşma, çatışma ve anlaşmazlık alanlar ve mesafe alınacak alanlar bir sunum gerçekleştirilmiş olacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun daha önceki açıklamalarını hatırlatan Çelik, "Sayın Başbakanımızın Sayın Kılıçdaroğlu ile biraraya gelme arzusu, bu istikşafi görüşmeler bittikten sonra her iki genel başkan da ’biraraya gelip değerlendiririz’ demişti. Bunu kendilerine ilettik ve kendilerinden olumlu yanıt aldık. Pazartesi günü Bakanlar Kurulumuzdan sonra Sayın Kılıçdaroğlu’nu ve Sayın Haluk Koç’u saat 18.00’da Başbakanlık Resmi Konutu’nda bekliyoruz. Kendileri de olumlu yanıt verdiler. Bu görüşmeye Sayın Başbakanımızla birlikte ben katılacağım ve gelinen noktanın bir değerlendirmesi yapılacak. Yol haritamız şimdi bu şekilde. Yarın MYK’mıza parti politikalarını ilgilendiren kısmını Pazartesi günü Bakanlar Kurulumuza götürüyoruz. Başbakanımızın başkanlığında bu kurullara bu sunumlar yapılacak. Bakanlar Kurulu’nun bitiminde 18.00 gibi her iki genel başkan biraraya gelmiş olacaklar Başbakanlık Resmi Konutu’nda ve bir değerlendirme yapılmış olacak" şeklinde konuştu.

"BU TİP İŞLERDE SON NOKTADA MUTABAKATA VARILINCAYA KADAR HİÇBİR KONUDA ANLAŞILMAMIŞ SAYILIR"

Çelik, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Koalisyon görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine Çelik, "Bu tip işlerde son noktada mutabakata varılıncaya kadar hiçbir konuda anlaşılmamış sayılır. Bu, kendi dinamiği ve kimyası olan bir süreçtir. Dolayısıyla ’uzlaşmamı öne çıkıyor, çatışma mı öne çıkıyor’ heyetimizin karar vereceği bir konu değil. Bu, genel başkanımızın başkanlığında yetkili kurullarımızın vereceği bir karar. Yetkili kurullarımız, buralardan bütün bir değerlendirmeleri aldıktan sonra yeterli bir uzlaşma çıkmış’ derlerse süreç başka şekilde işler. Yeterli bir uzlaşmaya gelmemiş derlerse süreç başka şekilde işler. Nihayetinde her iki tarafın da düşündüğü şudur, ’Bir koalisyon hükümetinin olması demek, iki birbirine zıt siyasi akım arasında böyle birşey olacaksa bu tabii ki çok incelenmesi, titiz çalışılması gereken bir iştir. Bütün detaylara bakılması gerekir" açıklamasında bulundu.

"BU GÖRÜŞMEYİ İKİ GENEL BAŞKANIN DEĞERLENDİRME GÖRÜŞMESİ OLARAK ADLANDIRMAK GEREKİR"

Davutoğlu’nun Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmenin ’nihai bir görüşme’ olarak nitelendirilmemesi gerektiğine işaret eden Çelik, "Bir değerlendirilme yapılmasına ihtiyaç vardır. Ondan sonra da nasıl işleyeceği de o günkü genel başkanın çizeceği bir çerçevede olacaktır. Görüşmenin de misyonu ’tamam mı devam mı’ şeklinde adını koyacağımız bir görüşme değildir. Bu görüşmeyi iki Genel Başkanın değerlendirme görüşmesi olarak adlandırmak gerekir. Buna tamam mı devam mı diye misyon yüklemek şu aşamada doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "Geçen Cumartesiden bu yana bu süreç aslında bitmiş CHP ile. Seçime gidiliyor ve hatta bunun için tarihler zikrediliyor, Meclis’ten karar çıkartılıyor’ gibi bir algı da var. Siz, süreç devam ediyor derken, kamuoyunun çizdiği bu tabloya ne diyorsunuz" sorusuna Çelik, "Bunlar tek hat üzerinde ilerleyen süreçler değildir. Son derece açık ve şeffaf bir süreç yürütüyoruz. Dolayısıyla ilk başta açıkladığımız takvim neyse ona riayet ediyoruz. Daha ilk görüşmeden itibaren yol haritasında herhangi bir zamma ya da tenzilata gitmiş değiliz. Ne söylediysek onu aynen uyguluyoruz" cevabını verdi.

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun yapacağı görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulunan Çelik, "Muhtemelen bütün konuların üzerinden geçebileceklerdir ve belki birtakım anlaşmazlık konularını konuşacaklardır kendi aralarında veya uzlaşma konularını" dedi.

’Bir taktik savaşı yürütüldüğü’ iddialarının sorulması üzerine Çelik, "Bizim yürüttüğümüz politika ile taktik kelimesi asla yanyana gelemez. Biz, hiçbir meselede taktik mesele yürütmeyiz. Gayet açık bir süreç yürütüyoruz. Hiçbir taktik hesabımız olamaz. Bunlar memleket meselesidir, milletle ilgili meselelerdir. Bizim yürüttüğümüz işlerle taktik kelimesi hiçbir şartta biraraya gelemez. Açıkladığımız takvime aynen uyuyoruz. Bundan sonrasının nasıl olacağı Genel Başkanlar biraraya geldiğinde, başka ziyaretler olduğunda o ortaya çıkacaktır.Yarın MYK’mıza götüreceğiz konuyu, Bakanlar Kurulumuza Pazartesi günü götüreceğiz ve hiç Salı’ya bırakmadan Pazartesi akşam Bakanlar Kurulu’nun bitiminde Sayın Genel Başkanımızla Kılıçdaroğlu biraraya gelecekler ve bu değerlendirmeyi yapacaklar" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin, "Sayın Bahçeli ile görüşme konusunda bir değerlendirme oldu mu" sorusunu Çelik, "O konuda bana verilen bilgi yok. Eğer birşey sözkonusu olursa değerlendirme yapılır" şeklinde cevapladı.

"HERHANGİ BİR KONUDA KARARA VARANA KADAR BÜTÜN SEÇENEKLER MASADADIR"

Başka bir soru üzerine Çelik, "Burada konuştuğumuz konu kurumsal olarak karar alma mekanizmaların nasıl işleyeceği şeklinde. Siyasetle ülke çıkarı her zaman şunu gerektirir, ’Herhangi bir konuda karara varılmamışsa, herhangi bir konuda karara varana kadar bütün seçenekler masadadır. Ülkenin çıkarları bunu gerektirir. O sebeple biz hiçbir seçeneğe kapı kapatmadan, hiçbir partiye de kapı kapatmadan son derece açık ve şeffaf bir süreç yürütmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA