'Fındıkta Aflatoksine Dur De Kazancını Düşürme' Toplantıları

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Arsin Ziraat Odası Başkanlığının desteği ile Arsin’de yapılan “Fındıkta Aflatoksine dur de kazancını düşürme" konulu toplantıda üreticiler bilgilendirildi.

'Fındıkta Aflatoksine Dur De Kazancını Düşürme' Toplantıları
Toplantıda yapılan konuşmalarda fındığın kalitesini artırmak için aflatoksin oluşmasının önlenmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Arsin Kaymakamı Ergün Baysal, Arsin Belediye Başkanı Dr. Erdem Şen, Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Ziraat Odası Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu konuşmasında ; Trabzon’da çiftçinin geçim kaynağının fındık olduğunu belirterek fındığın yerine hiçbir ürünün ikame edilemeyeceğini belirtti.

Kozoğlu, fındıkta daha kaliteli ve daha fazla ürün elde edebilmek için çiftçilerin teknik şartlara uygun olarak bakım yapmaları gerektiğini ifade ederek özellikle aflatoksin oluşmasını önlenmesi gerektiğini vurguladı. Kozoğlu konuşmasında; fındık rekoltesi tespit çalışmalarında çok farklı rakamların ortaya çıktığını ancak bunlar arasında birbirine yakın ve en doğru olanların Ziraat Odaları Birliği ile Tarım İl Müdürlükleri koordinatörlüğünde yapılan rekolte tahmin çalışmalarının sonuçları olduğunu ifade ederek sivil toplum örgütlerinin belirlediği yüksek rekolte rakamları piyasayı etkilemeye yönelik gerçek dışı rakamlar olduğunu söyledi.



Kozoğlu, konuşmasının son bölümünde Türkiye’nin fındık üretiminde ve ihracatında birinci sırada yer almasına rağmen fındık borsasının hala Almanya’da olmasının düşündürücü olduğunu sözlerine ekledi.

İl Müdürü Cahit Gülbay’da konuşmasında teşkilat olarak fındık üreticisinin daha bilinçli üretim yapabilmesi için yıllardan beri fındıkta dikim, bakım, budama, gübreleme ve ilaçlama gibi teknik konularda çiftçilere eğitimler verildiğini belirterek “Bunun sonucu olarak geçmiş yıllarda 1 dekardan alınan İl ortalaması kuru fındığın son yıllarda yüzde 40-50 arttığını görmekteyiz. Ancak bunun yeterli olmadığını daha fazla ürün alabilmek için yaşlı fındık bahçelerinin sökülerek verimi yüksek fındık çeşitleri ile yeni bahçelerin kurulması amacıyla " Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" uygulandığını bu proje kapsamında önceden belirlenen bahçeler sökülerek tekniğe uygun olarak yeni örnek bahçeler kuruldu. Devletçe fındık alanlarına yapılan desteklemeler ile, mazot-gübre desteğinin gerçek anlamda fındık bahçelerine harcanması durumunda üreticilerimiz daha kaliteli ve daha fazla ürün elde edeceklerdir” dedi.

İl Müdürü Gülbay, fındıkta aflatoksin oluşmaması için üreticilerin hasat, harman ve depolama sırasında naylon çuval kullanmamaları gerektiğini bu konuda İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan teknik personelin bilgilendirme ve uyarılarının dikkate alınarak fındık kalitesinin korunmasına özen göstermeleri gerektiğini söyledi.



İlçe Kaymakamı Ergün Baysal ise yaptığı konuşmada kendisinin de çiftçi çocuğu olduğunu çiftçilerin üretimde karşılaştıkları zorlukları bildiğini belirtti.

Trabzon çiftçisinin ana ürününün fındık olduğunu, bu bölgenin coğrafi yapısının çok engebeli ve eğimli olması nedeni ile fındık üreticisinin zor şartlarda fındık üretimi yaptığını vurgulayarak fındık fiyatının yüksek olması durumunda üreticinin yüzünün güldüğünü ifade ederek üreticilere bol ve bereketli ürün elde etmeleri dileğinde bulundu.

Belediye Başkanı Dr. Erdem Şen de fındık üreticisinin dertlerini ve sıkıntılarını bildiğini, fındık fiyatının üreticinin istediği seviyede olmadığını bu nedenle fındık üreticisi ek gelir getirici işler yapmak zorunda kaldığını ifade ederek toplantıya katılan herkese teşekkür etti.

Daha sonra fındıkta aflatoksin oluşmasının önlenmesi, fındıkta hasat, harmanlama ve depolanma sırasında uyulması gereken teknik kurallar hakkında İlçe Müdürü Şenol Gürkan tarafından bir sunum yapıldıktan sonra Ziraat Odası Başkanlığının temin etmiş olduğu en uygun çuval tipi olan file çuvalları toplantıya katılanlara dağıtıldı.
Kaynak: İHA