Uçmaklıoğlu'ndan 'Dondurulmuş Karkas ET' Uyarısı

Aydın Veteriner Hekimler Odası başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu yaptığı basın açıklamasıyla, yükselen et fiyatlarında denge oluşturmak amacıyla devlet tarafından dondurulmuş karkas et ithalatı yapıldığını ileri sürerek, bunun birçok sakıncası olduğunu iddia etti.

Uçmaklıoğlu'ndan 'Dondurulmuş Karkas ET' Uyarısı
Et fiyatlarını dengelemek için yapılan bu tür ithalatın hem sağlık hem de dini açıdan çeşitli sıkıntılar oluşturabileceğini belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Bu sorunun tek çözümü yerli üreticiyi desteklemekten geçer” dedi.

Son zamanlarda artam et fiyatlarını dengelemek amacıyla devlet tarafından Avrupa’dan karkas et ithalatına başlandığını ve ilk etapta 3 bin 500 ton civarında karkas et ithalatı yapıldığını ileri süren Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Bu uygulamanın hem sağlık hem de Müslümanların inançları bakımından sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de karkas et ithalatına karşıyız. Öncelikle dondurulmuş etin bozulma riski daha fazla. Bunun yanında dondurulmuş et çözülüp tekrar dondurulması halinde besin değerini kaybeder ve bakteriyel hastalıklara neden olur. Türkiye’de yaşayanların büyük yüzde 99’u Müslüman ve etler ‘Helal Gıda’ ilkelerine aykırı. Bu etleri yiyenler bilmeden de olsa dini açıdan murdardır. Avrupa’da et tüketiminin yüzde 80’i domuzdur. Türkiye’ye gelen etlerin bu mezbahalarda kesilmesi bile domuzda kullanılan alet ve edavatlar steril edilmeden kullanılıyorsa yine durum sakıncalıdır. Bir veteriner hekim olarak sağlık açısından, Müslüman bir veteriner olarak da dini açıdan karkas et ithalatına karşıyız” dedi.

“SORUNUN ÇÖZÜMÜ YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEKTEN GEÇER”

Türkiye’de hayvancılığı en yoğun olduğu illerin başında gelen Aydın’da 15 yıldır oda başkanlığı yaptığını ve 15 yıldır da bu konuda yetkililere uyarmaya çalıştığını belirten Uçmaklıoğlu, “Et fiyatlarını dengelemek ve yüksek olduğunda düşürmenin yolu ithalat değildir. İthalattan netice çıkacağına inanmıyorum. Bu işin çözümü yerli üreticiyi desteklemekten geçer. Bu konuda hep yanlış politika yapılıyor. Eğer devlet üreticiyi desteklerse sorun çözülür. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde de üretici sübvanse edilmektedir” dedi.

“MERALAR YOK EDİLDİ”

Türkiye’de hayvancılıkta girdi fiyatlarının yükselmesinin önemli nedenlerinden birinin de meraların yok edilmesi olduğunu söyleyen Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, sadece Aydın Efeler ilçesinde 10’a yakın meranın yok edildiğini söyledi.

Başkan Uçmaklıoğlu, “Aydın Efeler ve İncirliova’da benim bildiğim ıslah edilen tek mera İncirliova Hacıaliobası merası. Tepecik, Çeştepe, Ovaeymir, Kadıköy, Yeniköy, Işıklı meraları yok edildi. Meralar yok edilince hayvancılıkta da maliyet yükseldi. Maliyet yükselince de dengeler kaçtı” diye konuştu.

Kaynak: İHA