Almanya Vekaletle Kurban Bağışında Birinci

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında yurt dışından en fazla kurban bağışının Almanya’dan yapıldığını söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın son yıllarda uluslararası bir yardım seferberliğine dönüşen vekaletle kurban kesim programı dolayısıyla Almanya’da düzenlenen bilgilendirme toplantılarına katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, yaptığı değerlendirmede, üç yıldan beri yurt dışında kurban toplantıları düzenlendiğini belirtti.

“Bir derdimiz var. O da yıkık gönüllü insanlarla gani gönüllü insanlar arasında bir gönül köprüsü oluşturmak” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın her yerinde gözlerini Türkiye’ye diken, Türkiye’den imdat bekleyen, şefkat bekleyen insanlar, topluluklar var, kardeşlerimiz var. Bir tarafta böyle bir ruh var. Bir tarafta da gerek Türkiye’de ülkemizde gerekse Avrupa ve başka ülkelerde bulunan vatandaşlarımızın bu şefkat talebi karşısında gani gönüllü tavırları var. Bunların buluşturulması gerekiyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı böyle bir organizasyon adına üç yıldan beri alana inerek sizlerle bir araya geliyor. Her yıl yüzde 40-50’lere varan artışlarla kurban kampanyamıza katkılar sağlıyorsunuz. Biz her yıl daha çok sayıda yıkık gönüllü insana ulaşmanın hazzını yaşıyoruz. Sizlere bu bakımdan minnettarız. Bizim taşıdığımız bu emanetler sizlerin emanetleri, kardeşlerimizin gayretlerinin bereketidir, sonucudur. Allah hepinizden razı olsun.”

Kurban programının bütün dünyayı saran bir merhamet eline dönüştüğünü ifade eden Yılmaz, “Bugün Afrika’da ve dünyanın başka bölgelerinde Türkiye’ye karşı bir teveccüh varsa bunda, Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerinin çok önemli bir yeri var” diye konuştu.

“DİYANET ARTIK BİR DÜNYA KURUMU OLDU”

DİB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Yurt Dışı Türkler Daire Başkanı Kazım Türkmen de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışı hizmetleriyle ilgili bilgi verdi.

Diyanet’in yurt dışı hizmetlerine ilk defa 1978 yılında kadrolu olarak 17 din hizmetleri müşaviri ile başladığına işaret eden Türkmen, “Şu an itibariyle Başkanlığımızın yurt dışındaki hizmetleri, 52 müşavirlik, 38 ataşelik, 12 koordinatörlük ve 2 bine yakın din görevlimizle bazı küçük ülkelerin iş hacmine denk hale geldi. Diyanet artık bir dünya kurumu oldu” dedi.

YURT DIŞI KURBAN BAĞIŞLARININ YARIDAN FAZLASI ALMANYA’DAN

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun da toplantıda yaptığı sunumda, vakıf olarak yurt içinde ve yurt dışındaki vatandaşlarımızdan, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyenlere yardımcı olmak amacıyla 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte Vekaletle Kurban Kesim Programı düzenlediklerini belirtti.

Bugüne kadar toplam 686 bin 920 hisse kurbanın kesim ve dağıtımının gerçekleştirildiği bilgisini veren Tutkun, geçen yıl vekaleti alınan kurban sayısının 2013 yılına oranla yüzde 52 artışla 135 bin 394 olduğunu kaydetti.

Geçen yıl yurt dışında ise kurban vekalet sayısında 2013’e oranla yüzde 41 artış olduğunu ve toplam 59.706 hisse kurban bağışı yapıldığını belirten Tutkun, “Yurt dışından ve Avrupa ülkelerinden en fazla kurban vekaleti Almanya’dan geliyor. Almanya’dan 2014 yılında alınan kurban vekalet sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 43 artarak 31 bin 598 olmuştur. Yani yurt dışından gelen kurban vekaletlerinin yarısından çoğu Almanya’da yaşayan gurbetçilerimizin emanetlerinden oluşuyor” dedi.

Hayırsever milletimizin emanetlerini bu yıl da gerek ülkemizde ihtiyaç sahiplerine gerekse yurt dışında mazlum coğrafyalara ulaştıracağını ifade eden Tutkun, 2015 yılı Vekaletle Kurban Kesim Programında 200 bin hisse hedeflendiğini, bu kapsamda yurt içinde 182 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 83 ülkenin 450 bölgesinde görevli ve gönüllülerin nezaretinde kesim ve dağıtımlar yapılacağını söyledi.



Kurban kesim programını dini esaslara uygun, güven ve emanete riayet şiarıyla sürdürdüklerini belirten Tutkun, “Vekaletle Kurban Kesim Programı, Büyükelçiliklerimiz, Müşavirliklerimiz, Ataşeliklerimiz, Koordinatörlüklerimiz, Müftülüklerimiz, TİKA, yurt dışındaki dini idareler ve partner kuruluşlar ile işbirliği yapılmaktadır. Kurbanlar dini esaslara uygun bir şekilde kesilerek; yurt içinde ihtiyaç sahiplerine,Kur’an Kurslarına ve öğrenci yurtlarına, yurt dışında kesilen kurbanlar ise öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzak Doğu’dan Latin Amerika’ya kadar uzanan coğrafyalardaki kardeşlerimize dağıtılacaktır” diye konuştu.

Bu yıl kurban bedelinin Almanya için 150 Avro olarak belirlendiğini ifade eden Tutkun, kurbanlarını Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla kestirmek isteyen gurbetçi vatandaşlarımızın, Din Hizmetleri Müşavirlikleri, ataşelikler ile bağlı dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışı yapabileceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA