Yer Altına 'Devasa' Soğuk Hava Deposu

Kapadokya'nın girişŸ kapısı olarak bilinen, 4 bin yıllık tarihi geçmişŸiyle volkanik toprak yapısına sahip NiğŸde'de 131 bin metrekarelik alanda 100 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip, kayadan oyma yer altı soğŸuk hava deposu yapılacak.

NiğŸde-Kayseri karayolunun AktaşŸ mevkisinde İl ǖzel İdaresine ait 131 bin metrekarelik alanda yapılacak ve yerin metrelerce altına kurulacak kayadan oyma soğŸuk hava deposunda, 48 bin ton, mekanik iklimlendirme ve havalandırma tesisi kurulması halinde ise 100 bin ton ürün depolanabilecek.

İl Genel Meclis BaşŸkanı Mahmut PeşŸin, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, jeolojik etüt çalışŸmalarıyla zemindeki kaya testlerinin tamamlandığŸını, yakın zamanda ihaleye çıkacaklarını bildirdi.

Etüt çalışŸmalarında toprak yapısının yer altı oyma deposu için çok sağŸlıklı ve uygun olduğŸunun tespit edildiğŸini aktaran PeşŸin, "Projede 16 yer altı oyma deposu ortaya konumlanacak. Bir depo ortasında 6 metre genişŸliğŸinde ve 6 metre yüksekliğŸinde bir koridor olacak. 22 loca bulunacak bir depoda 3 bin ton ürün depolanabilecek" diye konuşŸtu.

- "Türkiye'nin en büyük yer altı depolama tesisi"

PeşŸin, depolama koşŸulları sağŸlıklı olmadığŸında üründe çok fazla kayıp yaşŸandığŸına dikkati çekerek, şŸunları kaydetti:

"Hedeflerimizden biri de ucuz maliyetle depolamak. DepoladığŸımız ürünlerin kalitesini ve saklama süresini daha uzun dönemlere yayarak daha karlı satışŸlar yapmayı sağŸlamak istiyoruz. Depolar 2 yıl içerisinde oyma işŸlemleri biterek ürün koyulabilecek hale gelecek. Türkiye'nin en büyük yer altı depolama tesisini yapıyoruz. Aynı anda 48 bin ton kapasiteli depolayabilecek başŸka yer altı deposu yok. Mekanik iklimlendirme ve havalandırma tesisi kurulması halinde ise aynı yerde 100 bin ton ürünü depolayabileceğŸiz."

Deponun, AktaşŸ Lojistik Köyü ve otoban çıkışŸında olması dolayısıyla çevre illere de hizmet vereceğŸini aktaran PeşŸin, yörede üretilen patatesin yanı sıra Akdeniz bölgesinde yetişŸtirilen narenciye ürünlerini de depolamayı hedeflediklerini belirtti.

Deponun yapımında görev alan teknik personel Ramazan Kurugöl ise NiğŸde'nin yer altı deposu için gerekli şŸartlara sahip olduğŸunu dile getirerek, "Depo olması için iki şŸart gerekli. İlk şŸartımız kaliteli tüf yapısı, ikincisi ise rakım. NiğŸde bu iki şŸartı da barındırıyor. Güzel bir proje olacak" dedi.

Kaynak: AA