Gine-Bissau'daki Siyasi Kriz

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO), Gine-Bissau Cumhuriyeti'nde Devlet Başkanı ve Başbakan arasında yaşanan siyasi krize askerin karışmaması çağrısında bulundu.

Alınan bilgiye göre, Senegal Cumhurbaşkanı ve CEDEAO Başkanı Macky Sall, topluluk adına yaptığı açıklamada, Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'da savunma ve güvenlik kuvvetlerinin, siyasete kesinlikle müdahale etmemeleri gerektiğini belirtti.

Sall, açıklamasında, "Bu krize, barışçıl ve uzun süreli bir çözüm bulmak mümkündür ve bu çözüm Gine-Bissau'nun tüm siyasetçilerinin katılımıyla anlaşmalı diyalog sayesinde bulunabilir. Savunma ve güvenlik güçleri bu krize karışmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Çözümün bölgesel, kıtasal ve uluslararası partnerlerle sıkı bir işbirliğiyle ortaya konabileceğini kaydeden Sall, topluluk olarak, Gine-Bissau'daki askeri gücün bugüne kadarki sakin tutumunu tebrik ettiğini de vurguladı.

Gine-Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz ile Başbakan Domingos Simoes Pereira arasındaki siyasi kriz geçtiğimiz günlerde daha da artmıştı.

Başbakan Pereira, Devlet Başkanı Vaz'ın, ülkede siyasi kriz çıkararak hükümeti dağıtmayı hedeflediği suçlamasında bulunmuştu.

-Komşu ülkeler Senegal ve Gine, çözüm için devreye girmişti

Gine-Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz, geçen hafta, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile Senegal Cumhurbaşkanı Sall'ın daveti üzerine resmi temaslarda bulunmak üzere Senegal'in başkenti Dakar'a gelmişti.

Dakar'daki temaslarda taraflar, Gine-Bissau'daki siyasi krizin çözümü için atılabilecek adımları görüşmüştü.

-Ülkenin geçmişi darbelerle dolu

Eski Portekiz sömürgesi Gine-Bissau, bağımsızlığını 1974'te kazanmıştı. Ülkede 1974'ten bu yana birkaç kez askeri darbe oldu.

En son 2012'de de ordu, Başbakan Carlos Gomes Junior ve geçici Devlet Başkanı Raimundo Pereira'nın Angola ile ülkede yabancı askerlerin varlığını meşru hale getirecek gizli bir askeri anlaşma yaptıkları gerekçesiyle darbe yapmıştı.

Junior'un evine roketli saldırıda bulunan askerler hükümet binalarını ele geçirmiş, saldırının ardından Başbakan Junior tutuklanmıştı.

Portekiz hükümeti devreye girerek, başbakanla birlikte Devlet Başkanı Pereira'nın derhal serbest bırakılmasını istemiş, eski sömürgesi Gine-Bissau'daki gelişmeleri askeri darbe olarak nitelendirmişti.

Öte yandan Devlet Başkanı Joao Bernardo Vieira ile Genelkurmay Başkanı Tagma Na Vaie, 2009'da birer gün arayla düzenlenen suikastlerde öldürülmüştü.

Vieira'nın askerler tarafından öldürüldüğü belirtilirken, Tagme Na Vaie'nin, genelkurmay karargahı yönünden açılan ateşte yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Devlet Başkanı Malam Bacai Sanha ise Ocak ayında Paris'teki bir hastanede yaşamını yitirmişti. Sanha'nın hastalığı açıklanmamıştı.

Kaynak: AA