Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Mimari Proje Yarışması

LJanakkale SavaşŸı AraşŸtırma Merkezi Mimari Proje YarışŸması'nda birinciliğŸi Kadir Has ǜniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve LJevre Tasarımı ǖğŸretim ǜyesi Doç. Dr. Murat LJetin ve ekibi kazandı.

Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Mimari Proje Yarışması
LJanakkale ValiliğŸi'nce düzenlenen yarışŸmada, birincilik ödülünü alan Doç. Dr. Murat LJetin, Evin ErişŸ, Mehmet Hamarat ve Muammer Hamarat'tan oluşŸan ekibin danışŸma kurulunda ise Melih TürkoğŸlu, Murat Karagöbek, Mualla KayaoğŸlu, AyşŸe Balin KoyunoğŸlu ve Ayça Keskin bulunuyor.

Ekonomik, özgün ve nitelikli mimari yaklaşŸımların, işŸlevsel ve yenilikçi çözümlerin öne çıkarılması, doğŸaya saygılı, sürdürülebilir, çağŸdaşŸ bir çevre ve mimari anlayışŸı ortaya koyan projelerin üretilmesinin amaçlandığŸı yarışŸmada yaklaşŸık 36 bin metrekarelik alanda kurulacak olan LJanakkale SavaşŸı AraşŸtırma Merkezi, çevre düzenlemeleriyle tasarlandı.

LJetin, yaptığŸı açıklamada, merkezin sadece araşŸtırma ofis ve laboratuvarlarından ibaret bir bütünlük olmadığŸını, yapının ortak dolaşŸım alanlarının her bir noktasında savaşŸ belleğŸinin mekansal olarak da deneyimlendiğŸi bir süreklilik olarak ele aldıklarını bildirdi.

Yer altında gömülü bir tarihin kapsamlı araşŸtırılmasına yönelik yapay arkeolojik ve historiyografik kazı niteliğŸi taşŸıyan bina içeriğŸinin "bir duvar ve üç ana ışŸık kuyusu" ile ifade edilebilecek ana ve yalın mekansal kurguya dayalı olarak yorumladıklarını aktaran LJetin, şŸunları kaydetti:

"Dolayısıyla 'bir duvar ve bir park' (altında gömülü bir yapı) alanından ibaret bir tasarım konseptini benimsedik. Tasarımın ana ögesi olan kentin tarihi ve morfolojisinde önemli yer tutan 'duvar' unsuru, içinde barındırdığŸı rampalar sistemiyle tüm işŸlev gruplarının açıldığŸı bir dolaşŸım ve savaşŸ belleğŸini deneyimleme omurgası olarak ele alındı. Duvar, içinde bir savaşŸ deneyim mekanı barındırırken, dışŸarıda bir etkinlik yüzeyi olarak tasarlandı."

Kaynak: AA