PAGEV, Çin'de Yeni Anlaşmalara İmza Attı

Huseyin Demir)

İSTANBUL - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, "Uzakdoğu'ya daha fazla ürün ihraç edebilmek için bu bölgedeki Türk plastik sektörü yatırımlarını artıracak kolaylaştırıcı tedbirler üzerinde mutabakata vardık" ifadesini kullandı.

PAGEV'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gezisi sırasında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu'nun Türk plastik sektörü adına oldukça verimli geçtiğini belirtti.

İş forumunda PAGEV olarak Türk plastik sektörü adına önemli anlaşmalara imza attıklarını vurgulayan Eroğlu, cari açığın kapatılması ve karşılıklı yatırımların artırılması yönünde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Eroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Türk plastik üreticilerinin Çin'e olan ihracatlarını artırması, Çinli ve Türk plastik firmalarının bölgesel yatırımlarda ortaklık yapmaları konusunda karşılıklı çalışılması konusunda mutabakata vardık. Türk plastik endüstrisinin Çin'e en büyük ihracat kalemi olan plastik inşaat malzemeleri konusunda çalışmaların artırılması da görüştüğümüz konular arasındaydı. Ayrıca, Türkiye'nin enerji boru hatları üzerinde bulunması ve bir enerji üssü olması sebebiyle Çinli petrokimya firmalarına, Türkiye ve AB'ye ham madde tedariği amacıyla Türkiye'de yatırım imkanlarını görüştük."

-"Dünyada ortak yatırımların önemi artıyor"

Çin'in dünyanın en büyük plastik mamul işleme kapasitesine sahip olmasına karşın petrokimya üretiminin çok yetersiz olduğuna işaret eden Eroğlu, Çin'in Afrika ve Ortadoğu'da yaptığı uzun süreli anlaşmalarla bu sorunun çözümünü garanti altına almış durumda olduğunu bildirdi.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Petrokimya üretiminde kömür gibi alternatif kaynakları da kullanan Çin, petrokimya sanayinin en büyük ikinci girdisi olan elektriği nükleer santrallerle sağlıyor. Çin, bugün dünyada en fazla nükleer santral inşa eden bir ülke konumunda ve bu santrallerin çoğu inşaat aşamasında. Tüm bunlarla birlikte Çin'de petrokimya yatırımları hem girdileri hem de yatırım maliyetini azaltıcı teşviklerle destekleniyor. İthal ham maddelere vergi koymak ve koruma tedbiri yerine, teşvik vererek petrokimya yatırımlarını destekliyor. Uygulanan bu modelin Türkiye'de başarılı olacağına inanıyoruz.

Artık globalleşen dünyada ortak yatırımların önemi giderek artıyor. Biz de Uzakdoğu'ya daha fazla ürün ihracat edebilmek için bu bölgedeki Türk plastik sektörü yatırımlarını artıracak kolaylaştırıcı tedbirler üzerinde mutabakata vardık. Önümüzdeki dönemde bu anlaşmaların sektörümüzün büyümesine verimli katkılar sağlayacağına inanıyoruz."

Kaynak: AA