Tatile Çıkacak Sürücülere 'Öğlen' Uyarısı

Güvenli ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Murat Tosun, yaz aylarında olmamız nedeniyle bayram tatili için yola ya sabah erken saatlerde ya da yakın yerler için akşam üstü çıkmak gerektiğini, bu durumun sürüşün daha kolay geçmesini sağlayacağını belirterek, "Zorunluluk yoksa sürücüler öğle saatlerinde yola çıkmamalı" dedi.

Tosun, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi yola çıkacak sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 15 yıldır güvenli sürüş konusunda dersler veren ve bu alanda akademi kuran Tosun, okulların tatil olması ve Ramazan Bayramı nedeniyle özellikle yarından itibaren karayollarında yoğunluk yaşanacağını belirterek, dikkat edilecek birkaç küçük detayla hem sürücünün hem de diğer araçlardaki vatandaşların yolculuğunu güvenli hale getirmenin kolay olduğunu söyledi.

Tosun, geçen yıl Ramazan Bayramı'nda resmi rakamlara göre 92 kişinin öldüğünü, 657 kişinin yaralandığını hatırlatarak, 2013 yılında ise 2 binden fazla kaza meydana geldiğini, bu kazalarda 86 kişinin öldüğünü, 4 bin 711 kişinin de yaralandığını dile getirdi.

"Tüm bu veriler gösteriyor ki özelikle yorgun ve kurallara uymadan araç kullanımının şakası ve telafisi yok. Bu nedenle özellikle şehirlerarası yollarda araç kullanırken kurallara ve trafik işareti ile işaretçilerine uymak büyük önem taşıyor" diyen Tosun, yola çıkacak sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlara değindi.

- "Dikkat edilecek küçük noktalar hayat kurtarır"

Tosun, küçük noktalara dikkat edilmesi halinde bu kazalardan korunulabileceğini kaydederek, ilk olarak seyahate bakımı yapılmış araçla çıkılması gerektiğini, bu sayede güvenli bir başlangıç yapılabileceğini vurguladı.

Araç hareket etmeden önce tüm yolcuların emniyet kemerlerini takması gerektiğinin altını çizen Tosun, aynı zamanda aracın havalandırma sisteminin yolcuları üşütmeyecek kadar soğuk, terletmeyecek kadar sıcak olmaması gerektiğini aktardı.

Tosun, "Yaz aylarında olmamız nedeniyle yola ya sabah erken saatlerde ya da yakın yerler için akşam üstü çıkmak sürüşün daha kolay geçmesini sağlar. Öğlen güneşin etkilerinin maksimum düzeyde olduğu sırada araç kullanmak sürücü için daha yorucu olacağı gibi yolcuların da daha zorlu şartlar altında seyahat etmesine neden olur. Işığın asfalt üzerinde kırılması nedeniyle görüş açınız bozulur" diye konuştu. Tosun, sürücülerden zorunlu bir hal yoksa öğle saatlerinde yola çıkmamalarını istedi.

Görüşü kısıtlamayacak koyuluktaki güneş gözlüklerinin görüşe olumlu katkı sağlayacağını dile getiren Tosun, numaralı camlarda bulunacak "colormatic" özelliğin de benzer bir etki yaparak sürücünün görüşünü iyileştirebileceğini ifade etti.

- "En fazla 8 saat araç kullanılmalı"

Tosun, araçta bulunacak çocuğun yetişkinlere göre çok daha çabuk yorulacağının ve sıkılacağının unutulmaması gerektiğini belirterek, çocukların mutlaka çocuk koltuğunda seyahat etmesinin sağlanması uyarısında bulundu.

Bir sürücünün toplamda en fazla 8 saat araç kullanmasının önerildiğini bildiren Tosun, bu sürücünün her 2 saatte bir kısa molalar vermesinin ve araçtan çıkarak kan dolaşımını düzenlenmesinin önemine değindi.

Tosun, molalarda camların temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini belirterek, "Gerek cama yapışan sinek ve benzeri şeyler, gerekse tozlar nedeniyle sürücünün görüş açısında kayıplar olabilir. Bu nedenle mutlaka tazyikli suyla camlar temizlenmeli ve leke bırakmayacak şekilde kurulanmalıdır" ifadelerini kullandı.

- "Gece yolculuğu için cam temizliğine dikkat edilmeli"

Tosun, yol boyunca trafik ışık, levha, işaret ve işaretçilerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparken, yaya geçitlerinde ve çocukların bulunduğu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.Tosun,direksiyon başında cep telefonuyla konuşulmaması ve sigara içilmemesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Gece yolculuk edecek sürücülerden araçların aydınlatma sistemini iyi şekilde kontrol etmesini isteyen Tosun, "Gece yolculuklarındaki görüş olumsuzluklarından en az seviyede etkilenmek için camların temizliğine daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Tosun, gece yolculuklarında sis lambası ve uzun farların kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, kanunlara göre sis farlarının sadece sisli havalarda kullanılması için tasarlandığını, yolu daha iyi görmek isteyenlerin araçlarının far ayarlarını kontrol ettirmesinin şart olduğunu vurguladı. Tosun, "Zira sis farları hem karşı şeritteki hem de öndeki aracın sürücüsünün gözünü alabileceği için gereksiz kullanılması durumunda kazaya davetiye çıkartır" diye konuştu.

Boyutu ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir kazaya karışılması ve rastlanması durumunda öncelikle soğukkanlı olunmasını isteyen Tosun, "Çevre ve kişilerin emniyetinin alınması, kaza yerine yaklaşan diğer sürücüleri uyarıcı tedbirlerin tatbiki hem sizin hem de kazaya karışan diğer insanların güvenliği için önemlidir. Ayrıca nerede olursanız olun 24 saat boyunca böyle bir durumla karşılaşılması durumunda 155 Polis İmdat ve 112 Acil Servis'i arayarak gerekli desteği alabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA