'Temel Yaşam Desteği' Boğulmalarda Hayat Kurtarıyor

Uzmanlara göre yaz aylarında artan suda boğulma vakalarında öncelikli müdahale kalp masajı ve yapay solunum olmalı.

'Temel Yaşam Desteği' Boğulmalarda Hayat Kurtarıyor
Samsun'da özel bir ilk yardım eğitim merkezinin yöneticisi olan ilk yardım eğitmeni Dr. Saffet Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suda boğulmalarda ilk müdahalenin hayati önem taşıdığını söyledi.

Bu tür durumlarda temel yaşam desteği sağlanması gerektiğini belirten Ertaş, "Temel yaşam desteğinden kastımız, kalp masajı ve yapay solunum" dedi.

Ertaş, kurtarılan kişinin midesinde su olabileceği düşüncesiyle ters çevrilmesinin yanlışlığına işaret ederek, "Yani 'kişiyi çevireyim, akciğerindeki suyu boşaltayım, midesindeki suyu boşaltayım' bunların bir anlamı yok çünkü solunum durduktan sonra 5 dakika içinde beyin ölümü başlıyor, 10 dakikayı geçtikten sonra beyin ölüyor. Artık o kişiyi siz canlandırsanız da bitkisel yaşamda demektir" diye konuştu.

Suda boğulmalarda uygulanması gereken temel yaşam desteğiyle ilgili önerilerde bulunan Ertaş, "Solunumu, dolayısıyla kalbi durmuş kişilerde yapılacak ilk uygulama kalp masajı ve yapay solunumdur. Suda boğulmalarda nefesle diğerlerinde masajla başlanıyor. Bebek ve çocuklarda da nefesle başlanıyor. Yetişkinlerde kalp masajıyla temel yaşam desteğine başlanıyor ve sağlıkçılar gelene kadar ya da solunumu dönene kadar devam edilmesi gerekir" bilgisini aktardı.

-"İlk yardımı yapan kişi önce kendi güvenliğini sağlamalı"

Ertaş, ilk yardım eğitimi almış kişilerin temel yaşam desteğinde bulunması gerektiğine işaret ederek, "Müdahalede bulunan kişi de kendi güvenliğini düşünerek hareket etmelidir. Öncelikle kendisinin de ilk yardımlık duruma gelmemesi için olay yerinin güvenliğinden emin olması gerekiyor. 'Yardım yapacağız' diye kendi hayatımızı riske atmıyoruz. Önce kendi güvenliğimiz, sonra hastanın ya da yaralının güvenliğini sağlıyoruz" uyarısında bulundu.

Kaynak: AA