Dünya Mirası Cacabey Medresesinde Yerli Ve Yabancı Turistler İnceleme Yapıyor

Mimarlık Fakültesi öğrencileri Cacabey Meydanında inceleme ve ölçümler yaparak dünya mirası hakkında bilgi sahibi oluyor.

Dünya Mirası Cacabey Medresesinde Yerli Ve Yabancı Turistler İnceleme Yapıyor
Yapılan çalışmaları gören Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ise UNESCO geçici listesine alınan cami ve gökbilim mederesesinin tarihinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ve gelecek kuşaklara bu mirasın aktarılması gerekliliğinin bilincinde olunması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.



Belediye Başkanı Bahçeci, “Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan şehrin Valisi tarafından yaptırılan Cacabey Medresesi Kırşehir’in tarihi kadar dünya tarihi kadar da önemli bir eserdir” dedi.

UNESCO Dünya mirası geçici listesine giren Cacabey Gökbilim Medresesinin kubbesi 2006 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmış fakat nemden dolayı belirli bölgelerinde çatlaklar tekrar meydana gelmişti. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen medrese üzerinde üniversite öğrencilerinin tarihlerini öğrenmek adına yaptıkları çalışmaların olumlu olduğunu ve herkesin bu tarihi objeyi inceleyerek geleceğe ışık tutması gerektiğine inandığını belirten Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Cacabey’in aslına uygun olması adına bizler camii ile aynı taşıyan meydan üzerinde düzenleme çalışması başlattık. Kırşehir taşı olan traverten ve granit taşı kullanarak meydan üzerinde çalışma başlattık. Şehir’de yaşayan insanların görüşleri kadar uzman kişilerinde görüşlerini alarak meydan üzerinde insanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir atmosfer oluşturduk.”

“TÜRKİYE VE AVRUPA’DA BİR ÇOK MEYDANA ÖRNEK OLABİLECEK BİR PROJE”

Kırşehir’de başlatılan Cacabey Meydanı projesinin hem Türkiye hem de Avrupa’da bir çok meydana örnek olabilecek bir projenin tamamlandığını ifade eden Bahçeci, “Cacabey Meydanı projemiz hem şehrin merkezinde olması hem de tarihi açıdan önemli bir yapı olması gereği ile üzerinde çokça düşünülerek hayata geçirilmiş bir proje oldu. Bizler meydan düzenlemesini yaparken doğal gelişime zarar vermeden tarihle teknolojik imkanları birleştirmeye gayret gösterdik. Projenin bitişinden sonra gördük ki Cacabey Meydanı yerli turistler kadar yabancı turistlerinde ilgi odağı olmuş. Her türlü detay düşünülerek başlatılan projede engelli vatandaşlarımız için de rahat hareket alanı bulabilmesi için gerekli olan her şey yapıldı. İnşallah bizlerden sonra ki nesillerde Cacabey’e bizden fazla sahip çıkacaklar”

“DÜNYANIN BİLİNEN İLK ASTRONOMİ OKULU”

Türk-İslâm kültür ve medeniyetinin en muhteşem mimari özelliklerini yansıtan Cacabey Medresesi, Selçuklular döneminde dinî ilimler yanında müspet bilimlerin de öğretildiği bir fakülte olarak kullanılmış; gökyüzünün, güneşin, ayın, yıldızların hareketlerini inceleyen bir gözlem evi olarak yıllar boyu ayakta kalmış, Selçuklu dönemine ait Kılıçarslan oğlu Keyhüsrev zamanında Cebrail İbni Caca tarafından 1272 tarihinde Kırşehir’de yaptırılan Cacabey Medresesi, o dönemde astronomi çalışmalarının yapıldığı bir rasathâne olarak kullanılmış”.
Kaynak: İHA