AK Partili Külünk'ten Yasa Teklifleri

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, 24. Dönem'de verdiği ancak kadük kalan üç ayrı yasa teklifini yeniledi.

Külünk, Milli Piyango İdaresinin adının "Piyango İdaresi" olarak değiştirilmesi, nüfus kriteri esas alınarak sürüsü kurslarının açılması, ayrıca "Yurtdışı Milletvekilli" kontenjanı uygulamasını içeren yasa tekliflerini TBMM Başkanlığına sundu.

Seçim çalışmaları sırasında üç yasa teklifini yenileyeceği sözünü verdiğini belirten Külünk, "Yemin ettikten sonraki ilk iş olarak sözünü yerine getirdiğini" kaydetti.

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün adının "Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü" olarak değiştirilmesini içeriyor.

Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi, motorlu taşıt sürücüsü yetiştirmek, yetişmiş olanlara sınav sonucu sertifika vermek, trafik ile ilgili öğretim ve eğitim yaptırmak üzere kamu kurumları ile diğer hakiki ve hükmi şahıslara Milli Eğitim Bakanlığınca ilgili mevzuatına ve yöre nüfusunun ihtiyacına göre sürücü kursları açma izni verilmesini öngörüyor. Teklif, düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü kursu açmış veya açmak için müracaat etmiş kişilerin hakkını koruyor.

Sürücü kurslarının sürücü belgesi cinslerine göre sınıflandırılması, hangi sınıf kursun kimler tarafından ve hangi nüfus oranına göre açılabileceği, öğretim ve eğitim konuları ile metodu, kurs süreleri, kurslar için eğitim ve öğretimde kullanılacak bina, araç, gereç ve teçhizatın nitelik ve niceliği, teminat miktarları, sertifika sınavlarının esas ve usulleri, sertifika aranmayacak sürücü belgesi sınıfları ve bunların sınavları İçişleri Bakanlığının uygun görüşü üzerine Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yurtdışı seçim çevresine yönelik "Yurtdışı Milletvekilliği" kontenjanı oluşturulması ve TBMM milletvekili üye sayısının arttırılmasını içeriyor.

Teklifle, TBMM'nin çalışma düzeni, komisyon ve Genel Kurul karar ve temsil oranlarının korunması ve illerdeki milletvekili sayısı değişmeden, 550 milletvekiline 10 "Yurtdışı Milletvekili" eklenmesi öngörülüyor. Teklifle, yurtdışı seçim çevresi için milletvekili dağılımı; nüfus yoğunluğu, sosyo-kültürel etkiler ve coğrafi pozisyon dikkate alınarak Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya olmak üzere beş esas bölgede dağılım yapılması yer alıyor.

Kaynak: AA