15. Türk Dünyası Ve Uluslararası Öğrenciler Şöleni Başladı

Avrasya Bir Vakfı ve Türk Ocakları İstanbul Şubesi tarafından organize edilen "15. Türk Dünyası ve Uluslararası Öğrenciler Şöleni" başladı.

Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen şenlikte, aralarında Kazakistan, Filistin, Kosova, Karadağ, Azerbaycan, Makedonya, Burundi, Kolombiya ve Endonezya'nın da bulunduğu 30 ülkeden öğrenciler, ülkelerin milli kıyafetlerini giyerek stant açtı. Şenlik, katılımcı ülke bayraklarıyla yerel kıyafetlerini giyinen öğrencilerin ve protokol üyelerinin mehter takımı ve çalınan marşlar eşliğinde yaptığı yürüyüşle başladı.

Avrasya Bir Vakfı Başkanı Şaban Gülbahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenliğin, yurtdışından Türkiye'ye okumak için gelen misafir öğrencilerle Türk öğrencilerin ortaklığıyla düzenlediğini söyledi. Şenlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntüler yaşandığını belirten Gülbahar, "Ülke tanıtım stantlarımız var. 30'a yakın ülkeden yaklaşık 300 öğrenci katılıyor. Kendi ülkelerinin yerel müzik ve folklor gösterilerini yapacaklar. Bilgi ve kültür yarışmaları olacak" diye konuştu.

Ülkelerinden okumak için Türkiye'ye gelen öğrencileri misafir olarak kabul ettiklerini kaydeden Gülbahar, "Bu öğrencilerin Türkiye'den ayrıldıkları zaman bir Türkiye sevdalısı olmalarını istiyoruz. Bu öğrencilerimize burs veriyoruz, Türkiye'yi gezdiriyoruz. Memleketlerine faydalı insan olmaları hususunda azami gayret ediyoruz. Türk dünyası, akraba topluluklar ve diğer dünya ülkelerinden gelenler var" ifadelerini kullandı.

- "Öğrencilere kendimizi iyi tanıtmamız lazım"

Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Cezmi Bayram, şenlikle misafir öğrencilerin, Türk kültürünü tanımasını, kendi kültürlerini tanıtmalarını ve ülkelerine döndükten sonra birbirleriyle ilişkilerini sürdürerek dünya barışına katkı sunmalarını amaçladıklarını söyledi.

Amerika'daki Stanford Üniversitesi'nde doktora yaptığı dönemde dünyanın her yerinden öğrencilerin bu ülkeye gelerek eğitim gördüğünü ve bu duruma gıpta ile baktığını anlatan Bayram, şunları kaydetti:

"O zamanlar 'Bizim ülkemizde de dünyanın her köşesinden gelen öğrencileri bir gün ağırlar mıyız?' diye kendime sordum. Ömrümü tamamlamadan bunu görmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. İstanbul'da şu anda 80'den fazla ülkeden öğrenci okuyor. Dünyayı sömüren, insanları kendi menfaatleri için kullanan ülkelerin dışında her ülkeden öğrenci var burada. Umut ediyorum, bu ülkelerden de öğrenciler buraya gelecek. Dünyanın bizim öncüsü olduğumuz, daha doğrusu hamalı olduğumuz bir medeniyete ihtiyacı var. Onun için buraya gelen öğrencilere kendimizi iyi tanıtmamız lazım."

- "Türkiye uluslararası eğitim markası"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Uluslararası Öğrenciler Daire Başkanı Serdar Gündoğan, Türkiye'de 160 ülkeden 70 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etti.

Gündoğan, YTB'nin 2012 yılında uygulamaya soktuğu Türkiye Bursları Projesi'ne geçen yıl 185 ülkeden 155 bin öğrencinin başvurduğunu anımsatarak, "Kendimizi tanıdığımız ve tanımladığımız üniversite eğitimini, hayatın en önemli noktasını Türkiye'de arayan büyük bir dünya gençliği var. Türkiye artık dünyanın uluslararası eğitim markası olma yolunda ciddi adımlar atıyor. Bizim yaptığımız iş, elbette değerli ancak daha değerlisi ise sivil toplum kuruluşlarının buna sahip çıkması" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından konuk öğrenciler ülkelerinin geleneksel şarkılarını seslendirdi, danslarını sundu.

Şenlik bu akşam ve yarın da folklor, dans gösterileri, ses, müzik ve bilgi yarışmalarıyla devam edecek.

Kaynak: AA