Otomotivde 'Eşdeğer Parça' Dönemi Resmen Başladı

Otomotiv yan sanayini desteklemek amacıyla çıkarılan eşdeğer parça kullanımına ilişkin genelge bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Bundan böyle araçlarda orijinal parça yerine yerli sanayinin ürettiği TSE tarafından belgelendirilmiş eşdeğer yedek parçalar kullanılabilecek.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Vekili Gökhan Karasu imzalı "Motorlu Araç Sigortalarında Eşdeğer Parça Belgeleme Esaslarına İlişkin Genelge" bugün yürürlüğe girdi. Genelgeyle ilk 2 yıl Türk Standartları Enstitüsü (TSE) daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak eşdeğer (muadil) ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. TSE, bugün (1 Haziran 2015) başlayan bu belgelendirme faaliyetine ait dokümantasyon, personel, eğitim ve laboratuvar hazırlıklarını tamamlayarak başvuruları almaya başladı.

TSK BAŞKANI KORKMAZ: "EŞDEĞER PARÇA BELGELENDİRMESİ BUGÜN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ"

Konuyla ilgili açıklama yapan TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Bugün itibarıyla yürürlüğe giren eşdeğer parça belgelendirmesiyle, tüketiciler orijinal parça yerine bununla aynı özelliklere sahip eşdeğer parçayı daha uygun fiyata satın alabilecekler. Böyle hem tüketiciler için sigorta maliyetleri düşecek, hem de aynı kalitede üretim yapan yerli sanayicilerin ürünleri orijinal parça yerine kullanılabilecek, bu sayede otomotiv yan sanayinin gelişmesinin önü açılacak" dedi.

TSE belgelendirme süreciyle ilgili olarak araçlarda kullanılan tüm parçalar için genel kriterlerin oluşturulduğunu belirten Korkmaz, hangi parça için başvuru yapılırsa yapılsın, kriter havuzundan ilgili testler seçilerek belgelendirme yapabileceğini vurguladı. Söz konusu kriterlerin Avrupa Birliği (AB) direktifleri, Birleşmiş Milletler teknik düzenlemeleri ile uluslararası standartları kapsadığı gibi, özel deneyleri içerdiğini bildiren Korkmaz, ayrıca motorlu araç sigortalarında en çok kullanılan 20 parça için özel çalışma yapılarak kriterlerin belirlendiğini ve belgelendirme süreci oluşturulduğunu açıkladı.

Korkmaz, söz konusu 20 parçanın onunda AB direktifi, üçünde ise uluslararası standartlar zorunlu olduğunu diğer parçalar için özel deneyler belirlendiğini kaydetti.

Belgelendirme modelinde orijinal parçaya uygulanan bütün test ve deney metotları eşdeğer parçaya da uygulanacağına dikkat çeken Korkmaz, alınan sonuçlara göre eşdeğer parça belgelendirmesi yapılacağını açıklayarak, "Eşdeğer parçayı, zorunlu mevzuat dışında kalan ilgili genelgenin de öngördüğü kütle, boyut, malzeme ve işlevsellik kontrollerinin de sağlanacağı, parçaya göre sayısı değişmekle beraber, toplamda 39 farklı test metodu ile teste tabi tutacağız. Bu testler sonucunda orijinaliyle aynı sonucu veren parçalar bizden belge alabilecek" ifadelerini kullandı.

6 AŞAMALI EŞDEĞER PARÇA BELGELENDİRME SÜRECİ

Başvurular www.tse.org.tr adresinde başvurular kısmından online olarak alınacak. Yapılan başvurular ilgili birim amiri tarafından belgelendirme uzmanına yönlendirilecek ve belgelendirme uzmanı incelemeyi teknik komiteye sunacak. Teknik komite eşdeğer parça için uygun kriteri belirleyecek.

Belgelendirme uzmanı incelemeyi inceleme uzmanına yönlendirecek ve firma ile iletişim kurup inceleme için gün belirlenmesini sağlayacak. İnceleme uzmanı firmada gerekli incelemeleri yapacak, yapılamayan testler için numune alınarak deneylerin yapılabildiği onaylı laboratuvarlara gönderecek.

Numuneler ile ilgili deneyler sonuçlandıktan sonra inceleme uzmanı ilgili numune için rapor hazırlayacak ve ilgili raporu belgelendirme uzmanına yönlendirecek. Komite ilgili dosyayı inceleyerek belge verilmesine ya da verilmemesine karar verecek. Firmanın ilgili numunesine belge verilmesi kararı çıkması durumunda idari büro firmanın belgesini düzenleyerek faturalandırıp firmaya teslim edecek.
Kaynak: İHA