İl Sağlık Müdürlüğü Op.Dr. Kamil Furtun'a Yapılan Saldırıyı Kınadı

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Opr. Dr. Kamil Furtun’a düzenlenen saldırıyı kınadı. İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, "Fedakarlıkla, özveriyle hizmet veren çalışanlara insanlık dışı muamele yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü Op.Dr. Kamil Furtun'a Yapılan Saldırıyı Kınadı
İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, "Ne yazık ki zaman zaman sağlık çalışanlarımıza yüksek sesle konuşan, hakaret eden, el kaldıran, hatta silah çeken bazı densizlerin, katillerin veya insanlık dışı yanlışlar yapanların muhatabı oluyoruz. Bu bizi üzüyor. Bu bizim yüreğimizi kanatıyor. Bugün sabah itibarıyla 15 dakika süresince tüm hastalarımıza şifa veren ele vefa organizasyonu yapıyoruz. 15 dakika süresince hasta bakımına aciller dışında ara vereceğiz. Bu yürekler sizin için atıyor. Bu fedakarlıklar, 78 milyon ülke insanımızın sağlıklı yarınlara, güvenle bakacakları bir ortamın oluşması için yapılıyor. Bu fiziki mekanları bu millet hak ettiği için yapıyoruz. İleri tıbbi teknolojileri bu milletimizin hakkı olduğuna inandığımız için yapıyoruz. Dünyayı örnek gösteren değil, 78 milyon ülke insanımıza dünyanın örnek aldığı bir sağlık hizmeti sunumunu yapmaya çalışırken bu tür mağduriyetlere ve haksızlıklara maruz kalmak bizi üzüyor. Asla ve asla hak etmiyoruz." dedi.

Dr. Kılıç, 2012 ve 2015 yılları arasında 31 bin 767 sağlık çalışanın şiddete maruz kaldığını açıklayarak, "Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Beyaz Kod adı verilen sisteme yapılan başvurulara göre şiddete maruz kalanların 18 bini hekim, 13 bini diğer sağlık çalışanları. Başvurulara göre, saldırıların üçte biri fiziksel olarak gerçekleşti" diye konuşarak şu bilgileri verdi:

"Sağlık çalışanlarının en çok şiddet gördüğü yıl 2013 olarak belirlendi. 2013 yılında 7 bin 129 sözlü şiddet, 3 bin 552 fiziksel şiddet başvurusu yapılmış. Bu sayılar 2014 ocak ayında fiziksel şiddete uğradığını söyleyen sağlık çalışanlarının sayısı bin 575’e kadar düştü. Ancak ardından yeniden artışa geçti.

2014 yılından 2015 mart’ın kadar 3 bin 94 fiziksel şiddet başvurusu yapıldı. Şiddete ilişkin şikayet başvuruları en çok devlet hastanelerinden geldi. İkinci sırada eğitim ve araştırma hasteneleri var. Üçüncü sırada da 112 servislerinden gelen şikayetler yer alıyor. Şiddet olaylarının en çok görüldüğü yer poliklinikler. 7795 olay, hastane polikliniklerinde meydana geldi. Olayların en çok görüldüğü ikinci adres ise acil servisler. Son 3 yılda acil servislerde 7 bin 208 şiddet olayı yaşandı.

Beyaz kod birimine yapılan başvurularda olay adli makamlara bildiriliyor. Bakanlık ve Kurumumuz ihtiyacı olan personele hukuki yardım da yapıyor."

"Fedakarlıkla, özveriyle hizmet veren çalışanlara insanlık dışı muamele yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur" diyen İl Sağlık Müdürü Dr. Kılıç, "Yasal düzenlemelerde büyük oranda çözüm olsun diye savcılarımıza şiddet uygulayanlara tutuklama yetkisi verildi, iç güvenlik yasasında artık polislere 24 saatten 48 saate uzayacak kadar gözaltı yetkisi verildi.

Daha ileri yasal düzenlemeler gerekirse bunları da yapılacaktır. Ama istiyoruz ki hastayla hekim arasında, hastayla sağlık çalışanı arasında duvarlar örülmesin. Bu duvarların örülmemesinin en büyük güç kaynağı vatandaşımızın sahip çıkmasıdır. Vatandaşımızın kendi canına can katan, sancısını dindiren bu kitleye, bu gönül ordusuna, bu fedakar insanlara sahip çıkmasını istiyoruz" ifadesinde bulundu.
Kaynak: İHA