Uluslararası Öğrencilerden Gaziantep Yemekleri

Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen I. Geleneksel Beynelmilel Gaziantep Yemekleri Yarışması’nda Pakistanlı Kaviraj Mingvar ve ekibi ‘Vişne Kebabı’ ile birinciliği kazandı.

Uluslararası Öğrencilerden Gaziantep Yemekleri
Etkinlikte GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da önlük giyip jüri üyeliği yaptı. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen etkinlik GAÜN Amfi Tiyatro önünde gerçekleştirildi.

Gaziantep Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören 15 gruba mensup, yaklaşık 60 uluslararası öğrenciden oluşan yarışmacılar, birbirinden lezzetli Gaziantep yemeklerini yaparak jürinin beğenisine sundu. Yarışmada, Pakistanlı Kaviraj Mingvar ve ekibi ‘Vişne Kebabı’yla birinci olurken, Kırımlı Rinata Muhkamediarova ve ekibi ‘Sini Köftesi’ ile ikinci, Kırgızistanlı Aktilek Sulaimahav ve ekibi ise ‘Ali Nazik’ ile üçüncü oldu.

15 grubun mücadele ettiği yarışmaya; GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oya Özkanlı, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atınç Olcay, Gaziantep Yemek Kitabı Yazarı Özden Özsabuncuoğlu ve Sermin Ocak, Gurme-Yemek Kitabı Yazarı Dt. Mehmet Ragıp Güzelbey, Hüner Endüstriyel Mutfak Sahibi Ertan Hüner, Gaziantep Forum AVM Genel Müdürü Böke Başaran, Rusya Kuzey Kafkasya Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölüm Başkanı Uzdenova Sonya ve Rusya Kuzey Kafkasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Pazarlama Bölümü Öğretim Üyesi Marina Sigareva jüri üyesi olarak katıldı.

Değerlendirme sonucu birinci olan Kaviraj Mingvar ve ekibine madalyalarını takan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ilk Gastronomi Bölümünü açtıklarını belirterek şunları söyledi: “Evliya Çelebi’nin Şehr-i Ayıntab-ı Cihan dediği böyle bir kentte birçok açıdan marka olan kalkınma, ekonomi, endüstri, savunma tarihiyle ama Gastronomisiyle, mutfağıyla da dünya markası olan şehrimizde bir şekilde bilgiye dayalı olarak üniversite kavramı içerisinde yeşermesini murat etmiştik. Geldiğimiz noktada bunların semeresini görüyoruz. Dünyadan birçok katılımcıyla gerçekleştirilen Gaziantep mutfağının çok özgün yemeklerini ekipler, gençler tarafından bu kadar başarılı bir şekilde ortaya çıkarılması gurur verici. O itibarla Gaziantep’i birçok açıdan hem Türkiye’de hem dünyada öne çıkarırken, Gastronomi ayağını eksik bırakmadan dünyada ve ülkemizde öne çıkması ve bu konuda akademik bilgiyle oluşturulması açısından Gastronomi Bölümümüze yürekten teşekkür ediyorum.”

Gaziantep Üniversitesinin URAP üniversiteler sıralamasında Türkiye’de 12. sırada olduğunu bildiren Rektör Prof. Dr. Coşkun, “Gaziantep Üniversitesi büyük şeyler yaptı ve büyük şeyler yapmaya da gebedir. Şehriyle şehrinin bütün dinamikleriyle beraber bunları gerçekleştirme konusunda genç dimalarla sadece bilimsel değil her alanda ışımaya devam edecektir” dedi.

Gaziantep’in bir dünya şehri olarak etkinliğin ana konusu olan yemek hususunda da bir marka olduğunu ifade eden GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy ise, “Uluslararası öğrencilerimizin bu yemekleri başka bir kültürden gelip bu kadar güzel yapabilmeleri muhteşem bir olay. Her birinin tadından ziyadesiyle memnun kaldım. Üniversite kavramına uygun düşen bir etkinlik. Kültürlerarası etkileşim ve karşılıklı alışveriş çok önemli. Fakültemiz yeni olmasına rağmen çok emin adımlarla ilerliyor. Eminim ki bundan sonrasında da çok güzel işleri fakülte ve üniversite olarak başaracağız. Gaziantep Üniversitesinin uluslararası bir üniversite olması, uluslararası bu kadar öğrenciyi bünyesinde barındırmaya başlaması, Türkiye’de öne çıkması ve eminim dünyada da öne çıkacaktır” diye konuştu.

Yarışmanın Gaziantep’in tanıtımı için başlangıçta adım atma olduğunu belirten GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oya Özkanlı da uluslararası öğrencilerin Gaziantep Üniversitesini dünyanın her köşesinden temsil edeceğini, Gaziantep’in yemeklerini ülkelerinde yapıp tattıracaklarını düşünmenin çok güzel bir duygu olduğunu belirtti.

Türk kültürünü binlerce kilometre ötelerden eğitim aşkıyla Gaziantep Üniversitesine gelen öğrencilere tanıtmanın son derece önemli olduğunu belirten GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Ceyhun Uçuk ise, “Yapılan bu etkinlik sayesinde dünyanın çeşitli ülkelerinden yarışmamıza katılan öğrencilerimiz okullarını bitirip ülkelerine donanımlı olarak döndüklerinde, üniversitemizden aldıkları eğitim ve öğretim dışında da taşıdıkları kültür ögeleriyle birer kültür elçisi olacaklardır” dedi.

Kaynak: İHA