Soma'da 'Uluslararası Maden İşçileri'Konulu Seminer Başladı

Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, gerçek suçlular ortaya çıkarılmadıkça maden facialarının önüne geçilemeyeceğini söyledi.

DİSK ve Hollanda Sendikalar Konfederasyonu (FNV) tarafından Soma'da bir otelde düzenlenen "Uluslararası Maden İşçileri" konulu seminer başladı.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 kişi için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan seminerde konuşan Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, facianın üzerinden bir yıl geçtiğini belirtti.

Soma'nın yaralarını sarmak için bir yıl önce tüm Türkiye'nin seferber olduğunu belirten Görgün, "Madende yaralanan ve sakat kalma olasılığı olan arkadaşlarımız neredeyse unutuldu gibi" dedi.

Bir daha maden faciası yaşanmaması için gerekli yasal işlemler ve mevzuat değişikliğinin ele alınması gereken bir diğer konu olduğunu söyleyen Tayfun Görgün, şunları kaydetti:

"Facianın suçlularının ve sorumlularının adil bir bir şekilde yargılanması ve facianın sebeplerinin bütün yönleri ile ortaya çıkarılması konusunda verilen sözler bir ihtiyaçtı biliyorsunuz. Mahkeme 11 ay sonra başlayabildi. Gerçek suçluları ortaya çıkaramazsak, bundan sonraki faciaların önüne geçemeyiz."

Hollandalı madenciler adına konuşan maden işçisi Tom Carter, alanda çalışan bir işçi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 40 yıldır iş sahasında iş güvenliği konusunda profesyonelleştiklerini belirten Carter, "Geçtiğimiz yıl Türkiye'de iş sağlığı ve iş güvenliği hakkında bir proje gerçekleştirdik. Bu projeye başladığımızda geçen yıl mart veya nisan aylarıydı. Ardından mayıs ayında Soma'da yaşanan bu olayla bu projenin ne kadar gerekli olduğunu gördük" dedi.

Seminer kapsamında maden faciasından sağ kurtulan işçilerin sorunları tartışılacak.

Kaynak: AA