İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesince yürütülen "İpekböcekçiliği" projesi kapsamında larva serimi gerçekleştirildi.

Bilecik Koza Tarım Satış Müdürü Ali Çakır, Tarım Bilimleri Fakültesi Uygulama alanında gerçekleştirilen larva seriminde, Bilecik'te ipekböcekçiliği üretim kapasitesinin 300 kutuya kadar düştüğünü ve buradaki çalışmaların ticari amaçlı olmadığını söyledi.

İnsanları teşvik etme ve özendirme amacıyla yapıldığını anlatan Çakır, şunları "Kozanın kilogram fiyatı 35 lira. 2 paketten 80 kiloya kadar üretim sağlanır. Dut yaprağını biz Kozabirlik olarak kendimiz ücretsiz veriyoruz. Araştırma ve Uygulama alanına da 220 dut fidanı dikimi yaptık. Bilecik'in potansiyeli şu an 8-10 ton civarında. Düşmesinin sebebi köylerde insanların kalmaması. Mühendislerimiz, gençleri ve köylüleri özendirmek amacıyla eğitim verecek" ifadesinde bulundu.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Sekreteri Mehmet Laçin de amatör olarak insanların 40 gün sürede evinde bu işi yapabileceğini belirterek, endüstriyel girdisinin fazla olmadığını bildirdi.

Üniversite olarak uygulama alanında 220 dut fidan diktiklerini ve gelecek yıl bin fidan daha dikerek, yapmak isteyenlere dut sağlamayı düşündüklerini ifade ederek, "Bu dutlar 1-1,5 yıl sonra toplama aşamasına geliyor. Bu süre sonunda bu işi yapmak isteyen insanlara destek vermek istiyoruz. Alanımızdaki boş olan yerleri de böyle değerlendirmek istiyoruz. Bir zamanlar Bilecik ipekböceği yetiştiriciliğinde Türkiye lideriymiş çok ileriymiş ama ne zaman ki bir projeyle kırsal kalkınmayla Diyarbakır bunu almış. Hala Diyarbakır bu proje ile kırsal kalkınma nedeniyle yoğun bir destek aldığından dolayı devam ediyor" dedi.

Açıklamaların ardından, dut yaprakları tırtırların üzerine bırakıldı.

Kaynak: AA