Filistinli Gruplar Arasında Uzlaşı Çabaları

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk ve Fetih Hareketi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Meclis Grup Başkanı Azzam el-Ahmed'in, Filistinli taraflar arasındaki uzlaşıyı görüşmek için Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta bir araya geldiği bildirildi.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Berri'nin gözetiminde Hamas Siyasi Büro Üyesi Ebu Merzuk ve Fetih Hareketi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ahmed, Filistin uzlaşısını görüşmek ve ulusal birliğin pekiştirilmesi için Beyrut'ta görüştü.

Berri, iki tarafın da olumlu karşıladığı uzlaşının gerçekleşmesi için bazı öneriler sundu.

Ebu Merzuk de "Berri'nin, Filistin'in bir ölçüt ve Arapların siyasi kıblesi olduğunu vurguladığı" görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

Berri'nin, Lübnan gerçeğinden esinlenerek Filistin'de ulusal uzlaşı konusunda yapıcı öneriler sunduğunu belirten Ebu Merzuk, bu önerilerin, uzlaşı anlaşmasıyla mutabakata varılan tüm konuların tam olarak uygulanmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Fetih Hareketi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ahmed ise Berri'nin sunduğu önerilerin, "Gazze'nin yeniden imarı ve Filistin yönetimi kurumlarının varlığını sağlama konusunda hala etkin olamayan uzlaşı hükümetinin önündeki engellerin kaldırılması" ile ilgili olduğunu aktardı.

Ahmed ayrıca, Ebu Merzuk'la, ayrımın sonlanması, engellerin kaldırılması, uzlaşı anlaşmasını imzalayan tüm tarafların yardımıyla uzlaşı hükümetinin işlemesi gibi konuların nasıl uygulanacağını ve Berri'nin yaptığı önerileri görüşmek üzere ileride tekrar buluşmaya karar verdiklerini söyledi.

Filitin'deki Hamas ve Fetih hareketleri arasında 8 Şubat 2007'de dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz başkanlığında "Mekke Anlaşması" adı verilen bir uzlaşı sağlanmış ancak birkaç ay sonra taraflar arasındaki çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle anlaşma bozulmuştu.

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te ulusal uzlaşı hükümeti konusunda anlaşmış ancak kurulan hükümetin İsrail ablukası altındaki Gazze'deki çalışmaları konusunda ilerleme sağlanamamıştı.

Kaynak: AA