Çay Bitkisinin Organik Gübresi 'Kırmızı Solucanlar'dan

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurulu bir firma tarafından 5 milyon solucan kullanılarak ayda ortalama 20 ton üretilen organik gübre, çay yetiştiriciliğinde değerlendirilmek üzere Karadeniz'e gönderiliyor.

Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulunun düzenlediği konferansta konuşan organik gübre firmasının sahibi İlknur Pazarcık, solucan gübresi üretimine 21 Haziran 2012'de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı krediyle başladığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD'de solucan gübresi üretimine destek verildiğini vurgulayan Pazarcık, tamamen organik olan solucan gübresinin özellikle seralarda yaygın kullanıldığını anlattı.

Verimi yüzde 30 artıran, 10-15 gün erken hasat imkanı sağlayan gübrenin, solucanların organik artıkları tükettikten sonra ortaya çıktığını dile getiren Pazarcık, "Hiçbir kimyasal madde içermemesi nedeniyle tarımda doğal, organik üretim açısından büyük önem taşıyor. Toprakta kimyasal kirliliği ortadan kaldıran, verimi toprağı yenileyen, rehabilite eden ve su tutma kapasitesini artıran solucan gübresini, her çiftçi kullanabilir, üretebilir" dedi.

Gübre üretiminde özellikle kırmızı solucanların kullanıldığını belirten Pazarcık, "50 yıldır dünyada kullanılan bu çok kıymetli ürün Türkiye'de yaygın olarak bilinmiyor ve kullanılmıyor. 5 milyon solucanım var. Aylık 20 ton üretimimiz oluyor. Elde edilen ürünü eleyip torbalayıp çay üretimi için Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne satıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA