Balıkesir'de Bulunan Çuvallarda 'Tehlikeli Atık' Olduğu Belirlendi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Altıeylül ilçesinde geçen ay yol kenarındaki bir tarlaya bırakılan çuvallarda tehlikeli atık olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Altıeylül ilçesinin Pamukçu-Nergis mevkisinde yol kenarındaki bir tarlaya çok miktarda çuvallarla atık bırakıldığı bilgisi geldikten sonra araştırma yapıldığı belirtildi.

Olay üzerine belediyenin ilgili birimlerinin harekete geçtiği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Altıeylül Belediyesi ve İlçe Jandarma Komutanlığına bilgi verildiği kaydedilen açıklamada, Altıeylül Belediyesi ve İlçe Jandarma Komutanlığı yetkililerince "atıkların kömür tozu olduğuna" dair tutanak tutulduğu anımsatıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Fidan dikili tarla üzerinde bigbag (Maden, plastik, hububat, çimento ve kimya sektöründe kullanılan, yüksek taşıma kapasitesine sahip) çuvallar içinde, içeriği ve menşei belli olmayan, toz görünümlü, siyah renkli malzeme/atık ile ilgili ertesi gün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından Atık Yönetimi Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre usulüne uygun numune alındı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına teslim edilen cinsi ve tehlikeli olup olmadığı belli olmayan numuneler, ekiplerimizce analizi yapılmak üzere TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine teslim edildi. Söz konusu atıklar, analiz sonucu gelinceye kadar Altıeylül İlçe Jandarma Komutanlığınca kontrol altına alındı ve Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açıldı."

TÜBİTAK'tan, atıkların "tehlikeli" olduğuna dair rapor geldiği bildirilen açıklamada, içeriğindeki kimyasallarla ilgili de şu bilgiler aktarıldı:

"Söz konusu atık örneğinin 'yağ-gres miktarının sınır değerinin üzerinde olduğu, numunenin sulu çözeltisinin çözünmüş oksijen miktarının yüksek olduğu, bu konsantrasyonun sucul ortamlara karışması halinde risk teşkil edeceği, inorganik içerik bakımından toprak üzerinde bekletilmesinin riskli olduğu, fare ile yapılan akut toksite sonuçlarına göre toksik olduğu' belirlenmiştir. Tüm değerlendirmeler sonucunda menşei belirsiz atık örneğinin tehlikeli atık olduğu tespit edilmiştir. Rapor, ekleriyle beraber gereği yapılmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmiştir."

Balıkesir'deki bir tarlada büyük çuvallar içinde bulunan yaklaşık 30 tır dolusu atıktan alınan örnekler, incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmişti.

Kaynak: AA