IKBY Parlamentosu Başkanı Muhammet Açıklaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Başkanı Dr. Yusuf Muhammet, Kürtler arasındaki sorunların silahla çözüleceğine inanan bazı kesimlerin mevcut olduğunu belirterek, "Bir Kürt'ün bir başka Kürt tarafından öldürülmesi kırmızı çizgimizdir" dedi.

Muhammet, Süleymaniye kentinde bulunan "Amerikan Üniversitesi'nin 4'üncü Mezuniyet" törenine katıldı. Muhammet, törenin ardından, PKK ile İran Kürdistan Partisi (İKDP) arasındaki gerginlik, Erbil-Bağdat arasında yaşanan petrol ve bütçe krizine ilişkin açıklamalar yaptı.

İran-Irak-Türkiye sınırlarının kesiştiği üçgen bölgede, terör örgütü PKK'nın yıllardır mesken tuttuğu Hinere, Keleşin, Sidekan ve Sakar ile Halgurt Dağı'nda yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmede bulunan Parlamento Başkanı Muhammet, sorunları silahla çözmeye çalışan tarafı şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Bu yüzyılda meselelerini silahla çözeceklerine inanan grupların bulunmasının şaşırtıcı olduğunu aktaran Muhammet şunları söyledi:

"Kürdistan'da yaşanan durum (PKK-İKDP arasındaki çatışma) bizim için çok tehlikelidir. Bu tatsız olay, bize hassaten bölgemizde bazı tarafların kendi aralarındaki çekişmeleri silah yolu ile çözmeye çalıştıklarını göstermiştir. Birilerinin halen birbirlerine karşı silah doğrultuyor olması çok üzücüdür. Kürdistan Parlamentosu olarak bu çözüm yolunu ret ediyoruz. Çıkışlarımızla sadece iki tarafı değil, bölgedeki tüm siyasi parti ve kesimleri uyardık. Bir Kürt'ün bir başka Kürt tarafında öldürülmesi kırmızı çizgimizdir. Böyle bir durum büyük bir ihanettir. Tüm Kürdistan halkının çağrımıza kulak vermesini istiyoruz."

PKK ve IKDP'nin aralarındaki sorunları diyalog yolu ile çözülmeleri gerektiğini hatırlatan Muhammet, "Bu konu için Kürdistan Parlamentosu gerekli zemini hazırlayabilir. Her iki taraf, parlamentoya çağrılabilir. Bizim için en önemlisi, kendi aralarında konuşarak sorunlarını çözmeleridir. Yer ve mekanın çok önemli olduğuna inanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Erbil - Bağdat arasındaki petrol sorunu ile bütçe krizine de değinen Muhammet, "İkili ilişkilerimizde her zaman karşı taraf yani Bağdat önceliyoruz. İyi ilişkiler içinde olmaya gayret ediyoruz. Erbil, Bağdat ile imzalanan anlaşmaya sadık kalmıştır, kalmaya devam ediyor. Aynı şekilde Bağdat'ın da bu yönde bir gelişme göstermesi en azından işaret vermesi gerekiyor" diye konuştu.

Bağdat'ın varılan anlaşmaya sadık kalmaması ve IKBY'nin bütçesini göndermemeye devam etmesi halinde, Kürtlerin alternatifsiz olmadığını savunan Muhammet sözlerini şöyle tamamladı:

"Yasalarımıza göre, eğer Bağdat hükümeti bütçe ve memur maaşlarını göndermezse, merkezi hükümetten kendi çıkardığımız petrolü bağımsız bir şekilde satma hakkına sahibiz. Şu durumda, Kürdistan hükümetinin, halkına karşı sorumlulukları vardır. Bunları yerine getirmek için alternatif yollara başvurabilir. Sadece petrol satma konusunda değil, aynı zamanda serbest ticaret ve diğer alanlarda da bağımsız bir şekilde davranma seçeneğimiz vardır."

Kaynak: AA