Mali'deki Barış Anlaşması

Dışişleri Bakanlığı, Mali'de hükümet ile silahlı muhalif gruplardan bazıları arasında imzalanan barış ve uzlaşı anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Bir süredir yoğun bir şekilde devam eden müzakereler neticesinde, Mali hükümeti ile silahlı muhalif gruplardan bazılarının katılımıyla 15 Mayıs'ta Bamako'da imzalanan Barış ve Uzlaşı Anlaşmasını memnuniyetle karşılıyor, Mali hükümeti başta olmak üzere tarafları tebrik ediyor ve sürecin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Kalıcı barış ve istikrarın tesisi adına kilometre taşı niteliğinde olan söz konusu anlaşma hükümlerinin taraflarca bir an önce uygulamaya konulması ve şiddetten kaçınılması ehemmiyet arz etmektedir. Ayrıca, muhalif silahlı gruplarca ilk olarak 1 Mart'ta ve ahiren 14 Mayıs'ta parafe edilen Barış ve Uzlaşı Anlaşması'nın tüm taraflarca bir an önce imzalanması çağrısında bulunuyoruz. Bunun sağlanması yönündeki uluslararası çabaları desteklemeye devam edeceğiz.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın 2015 Şubat ayında ülkemize gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından da vurgulandığı üzere, Mali'de kalıcı barış ve siyasi istikrarın behemehal sağlanmasına, toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğinin korunmasına büyük önem atfediyoruz. Türkiye, bu önemli süreçte dost ve kardeş Mali halkıyla dayanışma içinde olacak ve ikili ilişkiler ile çok taraflı forumlarda Mali'ye mevcut desteğini vermeye devam edecektir."

Kaynak: AA