Siirt'te 'Karşı Devrimler Kuşağında Arap Baharı Ve Türkiye Konferansı'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, "Mısır'da bir devrim bekleniyordu ve halen bekleniyor. Halen tamamına ermemiş ve tamamlanmamış bir devrim süreci içinde yaşıyoruz" dedi.

Siirt'te 'Karşı Devrimler Kuşağında Arap Baharı Ve Türkiye Konferansı'
Siirt Üniversitesinde düzenlenen "Karşı Devrimler kuşağında Arap Baharı ve Türkiye Konferansı"nda konuşan Aktay, yaklaşık 5 yıl önce Ortadoğu'da bir devrim sürecinin başladığını belirterek, bunun "Arap devrimi" veya "Arap baharı" olarak nitelendirildiğini söyledi.

Ortadoğu'da hüküm sürmüş diktatörlüklerin arka arkaya yıkıldığını anımsatan Aktay, şöyle konuştu:

"Bu hareketlilik Mısır'a sıçradı ve insanlar sokağa döküldü. 30 yıldır tek başına Mısır'ı idare etmekte olan Hüsnü Mübarek kısa bir süre içerisinde o da Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalıkların baskıları ve ısrarı neticesinde yönetimi terk etmek zorunda kaldı. Daha sonra Libya'da bir hareketlilik başladı, orada sonuçlanmadan hemen Yemen'de başladı. 4 ülkede açık bir şekilde yönetim değişikliği meydana geldi."

Aktay, bu devrimler olurken dünyada çok farklı algılar ve yaklaşımlar sergilendiğini dile getirerek, bazı kişilerin bu devrimlerin ABD, İsrail veya bir takım gizli güçler tarafından gerçekleştirildiğini ifade ettiğini kaydetti.

Arap halkının kendi başlarına bir şey yapamayacağına ilişkin yaklaşımların hastalıklı yaklaşımlar olduğunu söyleyen Aktay, şöyle devam etti:

"Halbuki en baştan itibaren benim gözlemlediğim kadarıyla işin sosyolojisi ve psikolojisine ve Mısır'daki tarihine baktığımız zaman çok net bir biçimde gördüğümüz bir şey vardı, Mısır'da bir devrim bekleniyordu ve halen bekleniyor. Halen tamamına ermemiş ve tamamlanmamış bir devrim süreci içinde yaşıyoruz. Çünkü buradaki halklar kendi iradeleriyle ayakta durabilirler, neyi isteyeceklerine kendileri karar verebilirler."

- "Demokrasi havarisi olanlara çok fazla aldanmamak lazım"

Mursi'nin farklı fikirlerinden dolayı bir kişiyi bile hapsetmediğini dile getiren Aktay, şöyle devam etti:

"Sisi askeri darbeyle geldi, sivil 3 bin insanı bir gün içerisinde katletti. Hiç kimse 'Ne insan hakkı ne de demokrasi' demedi. Demokrasinin umurlarında olmadığını bu nedenle net bir biçimde anlaşılıyor. Zaman zaman demokrasi havarisi olanlara çok fazla aldanmamak lazım. Biz kendi halklarımız için demokrasi istiyoruz. Halkımızın iradesine saygı göstermek istiyoruz. Halkımız ne istiyorsa onu istiyoruz. Kendi halkımız kimi istiyorsa baş göz üstünedir. Halklar kendi özgür iradeleriyle sandığa gidip gerçekten ne istediklerini beyan ettikleri sürece bütün o halk iradesi bizim başımızın üstünedir."

- "Mısır'da 250 seneden beri askerin halkın üzerinde bir baskısı var"

Eski Mısır Yatırımlar Bakanı Yehia Hamed Abdulsamea ise Mısır'daki olayların uzun süreden beri devam eden bir mücadele olduğunu söyledi.

Askerin yaklaşık 60 seneden beri Mısır halkına hükmettiğini dile getiren Abdulsamea, Hüsnü Mübarek'in 11 Şubat'ta devrildiği tarihten bu yana 4 askeri darbe girişimi olduğunu aktardı.

Abdulsamea, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdiye kadar kimsenin bilmediği bir bilgi, 4 tane askeri darbe girişimi oldu. Bu askeri darbelerin dördüncüsü 3 Temmuz'da gerçekleşen darbedir. Mursi'yi deviren darbe 4. girişimdir. Fesat ve hukuksuz, devletin tek amacı her şeyden önce insanların kalbindeki bu devrim ruhunu parçalamak ve bozguna uğratmak istiyorlar. 'Arap baharı başarısız oldu ve bitti.' diye söyleniyor ama Arap baharı ne zaman kalplerimizde sona ererse o zaman biter. Halen her gün Mısır sokaklarında yüz binlerce insan direnişi devam ettiriyor. Her açıdan başarısız olan bir darbe var. Mursi 7 bin senedir Mısır'da seçilen ve seçimle iş başına gelen tek reistir."

Konferansı Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci ile çok sayıda davetli de izledi.

Kaynak: AA