Kamu İhale Kurumu Başkanı Gürses Açıklaması

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Mahmut Gürses, "Kamu İhale Kanunu'nda eskiye göre daha iyi noktaya gelmiş olmakla birlikte KİT'ler, sektörel alımlar, eşik değer altı alımlar ve aşırı düşük tekliflerle ilgili eksiklerimiz var, inşallah o da tamamlanıyor" dedi.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Gürses Açıklaması
Gürses, Ensar Vakfı Ankara Şubesince düzenlenen Ensar Buluşmaları toplantısında kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de Kamu İhale Kanunu'nun 2002'de çıkarıldığını anlatan Gürses, o günden bugüne kadar da kanunda görülen aksaklıkların, sıkıntıların giderilmesi için çeşitli değişiklikler yapıldığını söyledi.

Kanundaki düzeltmelerden sonra eskiye göre daha iyi bir noktaya gelindiğini ifade eden Gürses, "KİT'ler, sektörel alımlar, eşik değer altı alımlar ve aşırı düşük tekliflerle ilgili eksiklerimiz var, inşallah o da tamamlanıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de Kamu İhale Kanunu'nun ana gövdesinin AB uygulamaları olduğunu anlatan Gürses, AB direktiflerinin konusunu belli büyüklüğün üzerindeki alımların oluşturduğunu, küçük alımlarla ilgili ise daha esnek kuralların bulunduğunu dile getirdi. Ancak Türkiye'de alımların tamamının aynı kanuna tabi olduğuna dikkati çeken Gürses, şöyle devam etti:

"Yani 40 bin liralık alım yapacaksınız, o da aynı kurala tabi, 500 milyon liralık ya da 1 milyar liralık alımları da aynı sıkı kurallara tabi tutuyorsunuz. Böyle olunca idarelerin parası var, projesi var, ihtiyacı ortaya koymuş ama ihale yoluyla şu kadar bekleyeceksiniz, ilanları yapacaksınız, itirazları karşılayacaksınız vs...Ne oluyor? Herkes sıraya diziliyor, istisna istiyor."

Kanun kapsamındaki toplam kamu alımının 2014'te 113,5 milyar lira olduğunu bildiren Gürses, toplam istisnanın ise 8,4 milyar lirayı bulduğunu kaydetti. Gürses, "Yani istisnalar yüzde 7 düzeyinde. AB, KİT'ler ve sektörel alımlar için farklı bir düzenleme yapmış, onlar daha esnek kurallara tabi, dolayısıyla herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Biz ayrı bir kanun getirmediğimiz için istisna etmişiz, 8,4 milyar liranın yaklaşık 5-6 milyar lirası KİT'lerle ilgili" ifadesini kullandı.

-"Şikayet sayılarında azalma var"

İdarelerin yaptığı ihalelere ilişkin şikayetlerin Kamu İhale Kurumunca incelendiğini belirten Gürses, kurumun 20 günde incelemeyi tamamladığını, bilgi-belge isteme, beklemeyle toplam sürenin 1,5-2 ayı geçmediğini ancak yargı sürecinin daha uzun sürebildiğini kaydetti.

İdarelere bir miktar inisiyatif tanınmasıyla şikayet sayılarında da azalma olduğuna işaret eden Gürses, yıllık 5 bin düzeyindeki şikayet sayısının 2014'te 3 bin 900'e indiğini bildirdi.

KİK'in yurtdışındaki ihalelere katılan firmaların bir engellemeyle ya da sıkıntıyla karşılaştığında da devreye girdiğini anlatan Gürses, "İşadamlarımız hangi ülkede olursa olsun bir ihaleye katıldığında herhangi bir sıkıntıyla, engellemeyle karşılaştığı takdirde bunu bildireceği merci KİK'dir. KİK de mütekabiliyet esasına göre işlem yapılmasını teminen konuyu ilgili mercilere aktaracaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA