Hatay'da ''ayakkabıcılık Çalıştayı''

DoğŸu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOğžAKA) koordinesinde ve Hatay Ayakkabıcılar Odası tarafından ''Ayakkabıcılık LJalışŸtayı'' düzenlendi.

Hatay Valisi Ercan Topaca, Antakya'da bir otelde gerçekleşŸen çalışŸtayda yaptığŸı konuşŸmada, ayakkabıcılık denilince akla birkaç bölgenin geldiğŸini ve bunlardan birinin Hatay olduğŸunu belirtti.

Topaca, Hatay'ın Türkiye'deki toplam erkek ayakkabı üretiminin yüzde 35'ine sahip olduğŸunu ancak sektörün istenilen noktada olmadığŸını kaydetti.

Kentte ayakkabıcılık sektöründe yapılması gereken çok şŸey olduğŸunu ifade eden Topaca, şŸöyle devam etti:
''Hatay'daki ayakkabıcılık sektöründe bir değŸişŸime ihtiyaç var. Bu değŸişŸimi yapamazsak biz piyasadan tasfiye olmak durumunda kalabiliriz. DeğŸişŸim tabiki fiziki mekanlara doğŸru öncelikle olması lazım. Hatay'da ihtisas sanayi sitesini hızla hayata geçirmemiz gerekiyor. AR-GE'yi gelişŸtirmemiz, kendi model ve tasarımlarımızı yapmalıyız. MarkalaşŸma ve kurumsal kapasiteyi artıracak bazı yatırımları yapmak durumundayız. Devletin teşŸviklerinden yararlanmamız lazım. Devletin bu konuda çok ciddi teşŸvikleri var. Ayakkabıcılık sektörünün önünü açmak için biz her zaman yanınızdayız.''
DOğžAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız da Hatay'da ayakkabıcılığŸın istihdam açısından öne çıkan sektörlerden olduğŸunu belirtti.

Yıldız, DOğžAKA olarak hazırladıkları fizibilite çalışŸmaları, sektör raporları ve son iki yılda verdikleri 10 projeyle 4,5 milyon liralık sektöre destek sağŸladıklarını kaydetti.

Hatay Ayakkabıcılar Odası BaşŸkanı Gökhan Oral ise konuşŸmasında ilde ayakkabıcılığŸın çok eski yıllara dayanmasına rağŸmen sektörün istenilen seviyede olmadığŸının altını çizdi.
Hatay'da odalarının 350 imalatçısı, 160 perakendecisi ve 510 üyesiyle hayatına devam ettiğŸini vurgulayan Oral, şŸöyle devam etti:
''Hatay'da günlük 50 bin çift ayakkabı üretim kapasitesi olan ve 10 bin insana istihdam sağŸlayan önemli bir sektördür ayakkabıcılık. Ama uzun yıllardır bu sektörde yanlışŸ stratejiler ve devlet eliyle gerekli destekler alınmadığŸından günümüze kadar kendi imkanlarıyla esnafımız ayakkabıcılığŸı bugüne taşŸımışŸtır. Fiziki imkanları müsait ve teknolojiyi bünyesine katabilecek ihtisas sanayi sitesi bugüne kadar maalesef yapılmamışŸtır. Bölgemizde ayakkabıcılığŸın bu kadar eski olmasına rağŸmen sektöre yönelik eğŸitim kurumları çok azdır. Finans sorunumuz çok fazladır.''
Oral, işŸletmelerinde kurumsallaşŸma, tanıtım ve markalaşŸma sorunun yaşŸandığŸını da sözlerine ekledi.
 
Kaynak: AA