Kkydp, Kastamonu’ya 8 Yılda 10 Milyon Tl Hibe Sağladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, Kastamonu’ya 8 yılda yaklaşık 10 milyon TL hibe desteği sağlandı.

Kkydp, Kastamonu’ya 8 Yılda 10 Milyon Tl Hibe Sağladı
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 8. Etap projeleri, bu yıl tamamlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Ulusal Tarım Stratejisi Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde, doğal kaynaklar ve çevre korunarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması ve yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması gibi amaçlarla uygulamaya konan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), bu yıl 8’inci etaba ulaştı.

Bu kapsamda, Kastamonu’da 8. Etap projesi kapsamında 18 milyon TL proje yatırım bedeline 10 milyon TL hibe desteği sağlandı.

TOPLAM 44 PROJEYE 500’E YAKIN İSTİHDAM SAĞLANDI

İstihdam oluşturma potansiyeline sahip, tabandan yukarıya doğru yaklaşımla katılımcılığı sağlayan, yerel kapasiteyi ve örgütlenmeyi geliştiren, üretici gelirlerini artırarak çeşitlendiren, tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli sanayiyi yaygınlaştırarak, toplamda kırsal altyapının rehabilitasyonunu sağlamaya dönük, üretim hedefli makine-ekipman projelerini destekleyen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), 81 ilde gerçek ve tüzel kişilerin hibe başvurularının il ve bakanlık düzeyinde değerlendirilmeleri sonucunda uygun bulunanların programa alınması ve proje tutarlarının yüzde 50’sinin hibe şeklinde karşılanması aşamalarından gerçekleşti. Bu kapsamda Kastamonu’da 478 kişiye ilave istihdam sağlandı.

Türkiye’de 2006 yılından bu yana uygulanmakta olan KKYDP Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi programı 2015 yılı sonu itibariyle sona erecek. Kastamonu’da 8. Etaba kadar uygulanan 39 projenin toplam tutarı 14 milyon 101 bin 854 TL olarak gerçekleşti, buna karşılık 8 milyon 249 bin 527 TL hibe desteği ödemesi yapıldı. Bu projelerle Kastamonu’ya 432 ilave istihdam imkanı sağlandı.

2014 YILINDA YAKLAŞIK 4 TRİLYON YATIRIM

2014 yılında başvurusu yapılan son 8. Etap projesi kapsamında, Kastamonu’da 5 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalandı. Kastamonu’nun büyük ve saygın firmalarına öncülük eden KKYDP, yatırım fırsatı sağlayan diğer firmalara da sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşmeler gereği 5 projenin uygulaması, 2015 yılının Nisan ayı itibariyle tamamlanması bekleniyor. Tamamlanan projelerden 4 tanesi, Kastamonu Organize Sanayi Bölgesinde, bir tanesi Seydiler Organize Sanayi Bölgesinde bulunuyor. Projelerin toplam tutarı 3 milyon 368 bin 85 TL olurken, buna karşılık 1 milyon 440 bin 545 TL hibe ödemesi yapıldı. Bu projelerle de ilave 46 istihdam sağlanırken, bunlardan 13 tanesini kadın istihdamı oluşturdu.

Sözleşme şartları gereğince 5 yıl süreyle amacı değiştirilmeyecek, satılmayacak veya kiraya verilmeyecek projelerin takibi ve kontrolünü ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gerçekleştirecek.

8. Etap tamamlanan projelerin ilk kontrolünü de, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ile Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sinan Çelebican gerçekleştirdi. Yaman ve Çelebican, Kastamonu ve Seydiler Organize Sanayi Bölgelerinde çeşitli incelemelerle bulunarak, yatırım yapan firmalarla görüştüler.

Kırsal kalkınma yatırımlarını çok önemsediklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, “Bu konuda yatırımcılarımızdan proje bekliyoruz. Hayata geçen projelerle, ilimiz tarımı daha da gelişecek. Projenin tüm aşamalarında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kaynak: İHA