Aksaray’da Haşere Mücadelesinde Yeni Dönem Başladı

Aksaray Belediyesi sinek, haşere ve kemirgen mücadelesinde yeni bir döneme başladı.

Aksaray’da Haşere Mücadelesinde Yeni Dönem Başladı
Vektör mücadelesi olarak adlandırılan yeni sistem kullanılan ekipman, mücadele şekli, maliyet, uygulama ve çevre duyarlılığı gibi pek çok alanda önemli artılar içeriyor. Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve Halk Sağlığı Müdürü Oğuz Keleş, düzenlenen törenle Vektör Mücadelesi İşbirliği Protokolünü imzaladı.

Belediye Meclis Salonunda düzenlenen törende konuşan Başkan Yazgı, haşerelerle yeni mücadele sistemini ve imzalanan işbirliği protokolünün önemini anlattı. Aksaraylıların huzuru, mutluluğu, sağlıklı bir çevrede sağlıklı bir yaşam sürmesi için çalıştıklarını; bu kapsamda tüm yenilikleri yakından takip ettiklerini kaydeden Başkan, “Yaz döneminin yaklaştığı bugünlerde sinek ve haşerelerle mücadele konusunda önemli bir işbirliği protokolünü imzalamak üzere bir araya geldik. Söze başlarken, işbirliği ortağımız Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün değerli yöneticilerine ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Karasinek, sivrisinek, haşere ve kemirgenlere karşı her dönem çeşitli ilaçlama ve mücadele çalışmaları yapıldığını ancak, Aksaray Belediyesi olarak bu dönem, son derece etkili ve farklı bir sistem kullanmaya başladıklarını söyleyen Belediye Başkanı Yazgı, “Vektör mücadelesi olarak adlandırdığımız bu sistem, birbirini tamamlayan farklı aşamalardan oluşmaktadır. Amaç sadece karasinek, sivrisinek, haşere ve kemirgenlere karşı dönemsel ilaçlama yapmak değil; vektörlerin yayılmasını önlemek, larva mücadelesinde bulunmak, zararlıların üreme alanlarını daraltmak ve zararlı türlerin üreme durumlarına dair veriler elde ederek, mücadeleyi daha etkin hale getirmektir. Zararlı mikroorganizmaları bünyesinde taşıyan, bunları insan vücuduna bulaştıran, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, hastalık yapan, doğaya, bitkilere ve insanlara zarar veren vektörlere ilişkin bu denli kapsamlı bir çalışmayı, Sağlık Bakanlığı nezdinde Halk Sağlığı Müdürlüğü ile işbirliğini yapan ilk belediyelerden birisi Aksaray Belediyesi’dir. Daha önce bir büyükşehir belediyesi dışında, işbirliği protokolü imzalayan ilk Belediyeyiz” dedi.

Yeni sistem kapsamında gerekli olan larva mücadelesine kış aylarında başladıklarını ve bu süreci tamamladıklarını belirten Başkan Yazgı, şimdi vektör mücadelesinin diğer safhalarını hayata geçireceklerini vurguladı. Çalışma kapsamında muhtarları ve halkı bilinçlendirici broşür hazırlama ve eğitim çalışmalarının gerçekleştirileceğini, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün çalışmaya 2 adet çevre teknisyeni tahsis edeceğini anlatan Başkan, Aksaray Belediyesi’nin gerekli araç, gereç ve ekipman desteğini sağlayacağını belirtti.

Yeni sistemin sıfır maliyetli olduğuna da temas eden Belediye Başkanı Yazgı, “İlaçlama işlemleri için yaptığımız işbirlikleri ve Bakanlıktan aldığımız hibeler sayesinde, belediyemizin kasasından tek kuruş çıkmadan bu çalışmalar yürütülecek. Ayrıca önemli bir diğer nokta da, çalışma kapsamında kullanılan ilaçların çevreye zararsız olmasıdır. Vektör mücadelesi ağırlıklı olarak larva mücadelesi şeklinde yapılmaktadır ve çalışmalarda çevreye ve insanlara zarar vermeyen ilaçlar kullanılmaktadır” dedi. Başkan, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Yeni sistemde, yeni donanımlar da kullanılmaya başlanacak. Bu kapsamda; araç sayısı 7’ye yükseldi. Geçen yıllarda mahallelerimizde gün aşırı ilaçlamalar yapılıyordu, artık her gün düzenli ilaçlamalar yapılacak. Belediyenin kullandığı mevcut ekipmanlara ek olarak bu yıl 2 adet sırt tipi ULV sisleme cihazı, 2 adet araç üstü tipi soğuk sisleme cihazı, 4 adet sırtta taşınır el komutalı pulverizat, 2 adet elde ve omuzda sıcak sisleme cihazı gibi yeni donanımlar kullanılacak” diye konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Oğuz Keleş’in teşekkür konuşmasının ardından taraflar protokolü imzaladı. Daha sonra belediye önündeki ekipmanlar ve araçlar basın mensuplarına tanıtıldı.
Kaynak: İHA