Meksika Dışişleri Bakanı Meade Cezayir'de

Cezayir'de temaslarda bulunan Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena'nın Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika tarafından kabul edildiği bildirildi.

Meksika Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Meade'nin, Meksika hükümetinin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek istediğini hatırlatarak, ülkesinin Afrika ve Arap dünyasına yönelik politikalarında Cezayir'i birinci derecede ortak gördüğünü Buteflika'ya ilettiği kaydedildi.
Meade'nin Başbakan Abdulmalik Sellal ile de bir araya geldiği aktarılan açıklamada, görüşmede ülkesinin Cezayir ile işbirliğinin yanı sıra ticaret ve yatırım hacmini de artırmak istediğini dile getirdiği belirtildi.
Meade'nin Dışişleri Bakanı Ramatan Lamamra ile başkentte düzenlenen 4. Meksika-Cezayir Ortak Çıkarlar Konularında İstişare Mekanizması toplantısına katıldığı belirtilen açıklamada, toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerinin yanı sıra Orta Doğudaki gelişmeleri ve gelişme, iklim değişikliği, insan hakları ile göç gibi uluslararası konuların de görüşüldüğü ifade edildi.
Toplantı sonrasında iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında "akademik ve diplomatik konularında işbirliği" ile Cezayir Ekonomi ve Sosyal Konseyi (CNES), Meksika Ulusal Sosyal Politikaları Değerlendirme Konseyi (CONEVAL) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) arasında "sosyal programları değerlendirme ve yoksulluğu ölçme konularında işbirliği" olmak üzere 2 mutabakat zaptının imzalandığı kaydedilen açıklamada, Meksika Devleti Ulusal Haber Ajansı (NOTIMEX) ile Cezayir Haber Ajansı (APS) arasında 1983'te imzalanan "işbirliği ve karşılıklı haber paylaşımı" anlaşmasının güncellendiği aktarıldı.
Açıklamada, Cezayir hükümetinin, Meksika ile Cezayir arasında diplomatik ilişkilerinin başlamasının 50'nci yıl dönümü nedeniyle özel bir pul bastığına dikkat çekildi.
Kaynak: AA