Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite Açıklaması

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Rusya'nın, Gazprom'u kullanarak önüne koyduğu siyasi ve ekonomik hedeflerine artık zor ulaşacağını öne sürdü.

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Rus şirketi Gazprom'u Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Slovakya ve Polonya'da rekabet ihlali yapmakla suçlamasına ilişkin olarak, "Rusya, Gazprom'u kullanarak önüne koyduğu siyasi ve ekonomik hedeflerine artık zor ulaşacak" değerlendirmesinde bulundu.
Gazprom hakkında soruşturmayı başlatan ilk ülke olduklarını hatırlatan Grybauskaite, "Nihayet, Avrupa Birliği Komisyonu Gazprom'la ilgili kararını verdi. Bu da bizim haklı olduğumuzun bir göstergesidir. Bundan sonra, Kremlin Avrupa'ya kolay kolay şantaj yapamayacaktır" diye konuştu.

Rus doğalgaz şirketi Gazprom'u defalarca haksız fiyat uygulaması yapmak ve özgür ticareti kısıtlamakta suçlayan Litvanya, Moskova'ya olan doğalgaz bağımlılığından kurtulmak için Norveç ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalamıştı.
Kaynak: AA