Auschwitz Toplama Kampının Muhasebecisi Mahkeme Karşısında

Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında binlerce Yahudiyi katlettiği Auschwitz toplama kampında görev yapan Oskar Groening'in duruşması başladı. "Auschwitz'in muhasebecisi" olarak tanınan 93 yaşındaki Groening, toplama kampında görev yaptığı sürede 300 binden fazla Yahudinin öldürülmesine suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor.

Lueneburg kentinde başlayan duruşmada, Auschwitz'e getirilen Yahudilerin eşyalarından sorumlu olduğunu söyleyen Groening, görevi çerçevesinde Yahudilerden para toplanmasına, toplanan paraların hesabının tutulmasına ve Berlin'e gönderilmesine yardımcı olduğunu kabul etti.
Kamptaki katliamın farkında olduğunu itiraf eden Groening, kampta işlenen zulümden utanç duyduğunu ve kendini ahlaken sorumlu hissettiğini ancak cinayetlere dahil olmadığını söyledi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda işlenen suçlar nedeniyle mahkemeye çıkan son kişilerden biri kabul edilen Groening, "Ceza Hukuku çerçevesinde suçlu olup olmadığıma yargıçlar karar verecek" dedi.

- "Gaz odalarını gördüm" -
Groening hakkında 1980'lerde savaş suçu işlediği iddiasıyla soruşturma açılmış ancak suçlamalar delil yetersizliği nedeniyle düşmüştü.
Groening, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin 2005'te çektiği "Auschwitz: Naziler ve Nihai Çözüm" adlı belgeselde yaptığı konuşmayla savcıların dikkatini yeniden kendisine çekmişti. "Gaz odalarını gördüm. Cesetlerin yakıldığı krematoryumları gördüm" diyen Groening, "Trenlerle kampa gelenlerden hangisinin gaz odasına gönderileceğine, hangisinin hayatta kalacağına karar verilirken ben de oradaydım" ifadesini kullanmıştı.
Groening, bir bebeğin SS askeri tarafından öldürüldüğüne tanık olduğunu belirterek, "Ancak o zamanlar çocuklar dahil tüm Yahudilerin öldürülmesinin doğru bir şey olduğuna inanıyorduk. Yahudilerin bize ihanet ettiğine inandırılmıştık" demişti.
Önce Hitler'in Gençlik Kolları'na, daha sonra da Nazilerin askeri birimlerinden Waffen SS'e katılan Groening, 1942'de 21 yaşındayken Auschwitz'te görevlendirilmişti. Auschwitz'ten Haziran 1944'te ayrılan Groening'in görev yaptığı iki yıllık sürede kampa Macaristan'dan yaklaşık 425 bin Yahudi gönderilmiş ve bunlardan 300 bini gaz odalarında katledilmişti.
Auschwitz'te gardiyan olarak çalışmasının kendisini suçlu yapmayacağını savunan Groening, 2005'te Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, "Bunu suç olarak nitelendirirseniz evet ben suçluyum ama kendi isteğimle değil. Yasal olarak ele alındığında masumum" diye konuşmuştu.
Groening, savaştan sonra kısa süre İngiltere'de tutuklu kaldıktan sonra ülkesine dönmüş ve Lueneburg kentindeki bir cam fabrikasından emekli olmuştu.
Kaynak: AA