İstanbul Trafiğine 'Yoğunluk' Analizi

Mega kent İstanbul'da şehir içi trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla araç yoğunluğu 1,5 yıl boyunca kameralarla kayıt altına alınacak, ortaya çıkan veriler ışığında yeni trafik yönetim sistemleri geliştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Müdürlüğü, mevcut kara yolu ağında oluşan trafiğin azaltılmasına yönelik yeni trafik yönetim modellerinin belirlenmesi amacıyla 6 Mayıs'ta ihaleye çıkacak.
İhale dosyasında yer alan şartnameye göre, 1,5 yılda tamamlanması planlanan modelleme süreci iki etaptan oluşacak. Birinci etapta, Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenecek yol ve kavşaklarda trafiğin yoğun olduğu saatlerde araç türlerine göre kameralarla araç sayımları yapılacak. Hafta içi, hafta sonu, resmi tatil, bayram, eğitim dönemi, yaz tatili ve ramazan dönemi gibi zamanlarda oluşan trafik yoğunlukları belirlenecek.
Kameralı sayımlar; 07.00-09.30, 12.30-13.30 ve 17.00-19.30 arasında toplam 6 saat yapılacak. Kayıtlar, başta TEM olmak üzere E-5, bağlantı yolları, katlı kavşaklar, tünel yollar, sahil yolları, ana arterler, köy yolları ve tali yollarda gerçekleştirilecek.
İkinci aşamada, ortaya çıkan veriler doğrultusunda trafik yoğunluğu oluşan bölgeler ve saatlere göre yeni ulaşım modellemeleri belirlenecek.
İstanbul'un trafik sorununun çözülmesi için oluşturulması istenen yeni ulaşım modellemeleri arasında; esnek çalışma saatlerine yönelik düzenlemelerin yapılması, sektör bazlı esnek mesai saatlerinde trafiğe çıkış uygulaması, koridor bazında esnek mesai saati uygulaması ve özel gün ve saatlere yönelik (miting, maç, bayram vb.) trafik düzenlemelerinin yapılması yer alıyor.
Öngörülen yeni ulaşım modellemeleri arasında Tarihi Yarımada, Aksaray, Beşiktaş, Taksim, Bakırköy, Üsküdar, Kadıköy meydanları ve çevresine araç girişlerinin ücretlendirilmesine yönelik modellemenin geliştirilmesi de bulunuyor. Bu aşamada Londra, Singapur, Stockholm, Milano'da uygulanan ücretlendirme yöntemlerinin incelenmesi ve İstanbul'da uygulama yapılabilecek bölgelerin tespit edilmesi hedefleniyor. Ayrıca trafik sıkışıklığı yaşanan önemli akslarda "yol sıkışıklık ücretlendirmesi" de istenilen modellemeler arasında yer alıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Ulaştırma Mühendisliği bölümlerinin kurucu başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul trafiğinde yaşanan yoğunluğun tek kişilik araç kullanımına bağlı yolculuklardan oluştuğunu söyledi.

Ilıcalı, "Bu tip yeni modellemelerde caydırıcı yöntemlerin kullanılması zaman zaman gerekli, ancak kişileri tek kişilik araç kullanımından vazgeçirecek ödüllendirme yöntemleri de uygulanmalı. Eğer tek kişiyle yapılan araç yolculukları bu tip düzenlemelerle yüzde 30 azaltılabilirse İstanbul trafiğindeki sıkışıklık önemli ölçüde hafifler" diye konuştu.

Kaynak: AA