'Fiyatlar, Esnafa Balık Azlığını Hissettirmedi'

Sona eren av sezonu balıkçıların tamamını memnun etmezken, sezonun sonuna doğru tezgahlardaki yüksek fiyatlar dikkati çekti.

Tüm denizlerde trol ve "gırgır" ağlarıyla avcılık için genel av yasağı bugün itibarıyla başladı.

Av sezonunu AA muhabirine değerlendiren İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği (İSTBİRLİK) Başkanı Erdoğan Kartal, sona eren balık sezonu için iyi bir sezon demenin biraz zor olduğunu söyledi.


Karadeniz Bölgesi'nde hamsisiz bir sezon geçirildiğini vurgulayan Kartal, Marmara Bölgesi'nde sezonun ilk 2 ayında balık olduğunu anlattı.
Kartal, bütün balıklar açısından bakıldığında verimli bir dönem yaşanmadığını ifade ederek, "Balık fiyatları biraz yüksek olunca azlığını balıkçı fazla hissetmedi. Geçen yıl 1 lira olan balık, bu yıl 5 lira olunca doğal olarak balıkçılar fazla etkilenmedi bu durumdan. İlk aylarda balıkta bolluk oldu ama bu bolluktan bütün tekneler pay alamadı. İlk 4 ay sonunda ağlarını toplayıp köşesine çekilen balıkçılar vardı" diye konuştu.

Geçen yıl ortalama 5 lira olan hamsinin bu yıl 10-15 lira civarında olduğunu aktaran Kartal, "10 lira olan palamut 20 liraya çıktı. Yine geçen yıl 10 liraya satılan istavrit bu yıl 15 liradan aşağı satılmadı. Çok balık tutulsaydı fiyatlar bu yıl bu kadar yüksek olmazdı. Az balık yakalanması, fiyatlar yüksek olunca balıkçılar tarafından hissedilmedi" ifadelerini kullandı.
İstanbul ve Marmara'da sezonun ilk dönemlerinde bol olan balık türlerine değinen Kartal, "Marmara, hamsi ve çinakop dışında ölü bir sezon geçirdi. Her sezon bir önceki sezonu aratıyor. Umutlarımız biraz zayıflıyor ama bu hiçbir şey olmayacak demek değil. Bu konuda daha dikkatli ve biraz daha kuralcı olacağız. Sürdürülebilirliği sağlayacağız. Balıkçılıkla ilgili bütün bileşenler dikkatli olmalı" dedi.

- "Son 2-3 ay zayıftı"
İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Mahmut Uçan da trol ve "gırgır" ağlarıyla yapılan avlanmanın sona erdiğini belirterek, küçük balıkçıların işine devam ettiğini, tezgahlarda her türlü balığı bulabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

"Sezonumuzun ilk 4 ayı çok iyi geçti ancak son 2-3 ay zayıftı. Burada avcılıkla ilgili bazı kararların sıkıntısını yaşadık" diyen Uçan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği'nde yer alan "gırgır" teknelerine getirilen av bölgeleri yasakları ve av derinliğinin 24 metreye çıkartılmasının büyük balıkçıları olumsuz etkilediğini kaydetti.

Uçan, Adalar çevresi ve Büyükçekmece Koyu'nun "gırgır" teknelerine kapatılmasının da kendileri için kötü olduğunu belirterek, "Bu yüzden istavrit ve çinakop az oldu" diye konuştu.

"Gırgır" teknelerini etkileyen bu yasaklara rağmen balıkçıların av sezonunun kötü geçmediğini ifade eden Uçan, "Bu yasaklar kaldırılırsa daha da iyi olacağına inanıyoruz. 9, 10, 11 ve 12. aylarda sunduğumuz balıkları 2, 3 ve 4. aylarda da sunmak isterdik" ifadelerini kullandı.
Bu yıl Marmara'da en fazla hamsi, palamut, çinakop ve istavrit tutulduğunu dile getiren Uçan, fiyatların ilk aylarda normal seyrettiğini, son 2-3 ayda yüzde 50 hatta yüzde 100'lere varan zamlar geldiğini söyledi.

Uçan, "Bu son dönemde zam gelmesinin sebebi de boy ve 24 metre yasakları ile Adalar çevresi ve Büyükçekmece Koyu'nda balık tutulmasının yasaklanması nedeniyle azalan balık miktarı" dedi.

Kaynak: AA