Adana'da Kentsel Dönüşüm Zirvesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüm çalışmalarında çok çağdaş projelerinin Ankara'nın karar verme yetkisinde tereddüde düşmesinden dolayı geciktiğini öne sürdü.

Sözlü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkılarıyla bir otelde düzenlenen "Şehrin Geleceği Geleceğin Şehri Bilinçli Kentsel Dönüşüm" zirvesinde, kentsel dönüşüm konusundaki yapılsal ve yasal düzenlemelerin faydalı, doğru ve yerinde çalışmalar olduğunu belirtti.

Türkiye'de hızlı şehirleşme yaşandığını anlatan Sözlü, şunları kaydetti:
"Medeniyet açısından şehirlerimizle eğer kendimizi ifade etmeye kalkarsak sınıfta kalırız. Şehirler, bir milletin medeniyet, kültür çıtasıdır. Medeniyet ve kültür çıtamızı yükseltmek, mevcut yapıyı rehabilite etmek, bize yakışır hale getirmek için kentsel dönüşümü bir fırsat olarak görmeliyiz. Binaları yerinde yenilemekten öte hak sahiplerine bir siyasetçi popülizmi ile yeni kazanımlar sunmak yerine, kaçırmış olduğumuz fırsatları da yeniden yakalamanın bir dönüm noktası olarak görmeliyiz. Adana Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin çok çağdaş projeleri ne yazık ki Ankara'nın karar verme yetkisinin tereddüde düşmesinden dolayı gecikmektedir."
Sözlü, şehirlerin vatandaşları temsil etme noktasında yeterli olmadığını, yüksek standartlı konutların inşa edilerek şehrin orta ve uzun vadede doğru planlamayla yenilenebileceğini ifade etti.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da başkanı olduğu ilçenin yapılaşma konusunda Türkiye'nin en sorunlu ilçelerinden olduğunu söyledi.

İlçedeki yapısal sorunları çözmek amacıyla çalışma yürüttüklerini aktaran Karalar, "Türkiye'de kentsel dönüşüm denilince akla gecekondu bölgelerinin dönüşümü geliyor. Kentlerin farklı sorularına karşı genellikle aynı çözümler uygulanıyor. Dönüşüm çalışmaları fiziksel dönüşüme indirgenirken, yerleşime ilişkin ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlar genellikle dikkate alınmıyor. İlçemizde yaklaşık 150 bin konut var, yüzde 70'nin yenilenmesi gerekiyor. Bunun altından ne Seyhan Belediyesi kalkar ne TOKi" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz da kentsel dönüşümdeki hedefin sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentler ve yapılar oluşturmak olduğunu kaydetti.

Kırılmaz, kentte riskli 8 bölge bulunduğunu, bu alanların 340 hektarlık bir alanı kapsadığını anlatarak, marka şehirlerin oluşturulması, yaşanabilir, sağlıklı, imara uygun modern kentler için Adana'da kentsel dönüşüm çalışmalarına yön verildiğini ve bu konuda çaba gösterdiklerini söyledi.


Kaynak: AA