Geleneksel Türk Kıyafetleri Ev Kadınlarının Geçim Kaynağı Oldu

Gediz ilçesi Eskigediz beldesinde yürütülen "Hanımeller Projesi"ne katılan ev kadınları, geleneksel giysilerin minyatürlerini hazırlayıp bez bebekler yaparak satışŸlarından elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağŸlıyor.

Eskigediz Belediye BaşŸkanı Ercan şžimşŸek, projeyi LJalışŸma ve İşŸ Kurumu İl MüdürlüğŸü ve Halk EğŸitimi Merkezi ile hazırladıklarını söyledi.

Beldedeki ev kadınlarının aile bütçelerine katkıda bulunmasına yardımcı olmak için projeyi uygulamaya başŸladıklarını belirten şžimşŸek, şŸöyle devam etti:
"Kurs verdiğŸimiz 25 kadına istihdam oluşŸturmayı hedefliyoruz. şžu ana kadar güzel bir sonuç aldık. İnşŸallah bu sonuçların daha güzel noktalara gidebilmesi için bu bebeklerin gerek iç piyasada gerekse bölgemizde vatandaşŸlarımız tarafından satın alınmasını istiyoruz. Bu projenin, Eskigediz'in tanıtımı noktasında da katkı sağŸlayacağŸını düşŸünüyoruz. Bu bez bebeklerin giysilerinin kendi yöresel kıyafetlerimizden oluşŸması da beldemizin bu tanıtımına katkı sağŸlayacak diye umuyoruz. VatandaşŸlarımıza, ikamet ettiğŸi bir yerde katkı sağŸlamak güzel bir duygu. şžu anda bu bebeklerin satışŸlarına başŸladık. Bundan sonraki hedefimiz ise kurs bittikten sonra kardeşŸlerimizin kendilerine birer atölye açması ve ekmeklerini buralardan kazanması olacak."
Kursta usta öğŸreticilik yapan Kadriye ǖz ise proje kapsamında geleneksel giyinimli bez bebek yaptıklarını dile getirdi. ǖz, şŸunları kaydetti:
"Kapı süslerimiz, çantalarımız, otantik ve boncuk takılarımız, anahtarlık gibi el ürünlerimiz de mevcut. Bunların satışŸlarını yapıp ev hanımlarına işŸ olanağŸı sağŸlamayı düşŸünüyoruz. Bez bebeklerimizi, kumaşŸlara kalıplarımızı yerleşŸtirip kesimini yapıyoruz. Daha sonra kesimden çıkan bebeklerimizin yüzüne çizim yapıyoruz. LJizilmişŸ bebeklerimiz dikişŸ makinesinde dikildikten sonra doldurulma işŸlemine geçiliyor. Bunlar doldurulduktan sonra yüzlerine boyama yapıyoruz. Bu bebeklerin giydirilmesinden önce de ön hazırlık aşŸaması olarak önlüklerin, yazmaların işŸlenmesi ve yazmalarının oyalarının yapılması, patiklerinin örülmesi gibi işŸlerini gerçekleşŸtiriyoruz. Daha sonra giysilerinin hazırlanma aşŸaması var ve en son aşŸama da giysileri topluyoruz ve bebeklerimize giydiriyoruz."
ǖz, kursta hafta içi her gün 25 kursiyere bez bebek yapımı konusunda 8 saat ders verildiğŸini ve bu kursiyerlerin yaşŸlarının ise 18 ila 45 yaşŸlarında olduğŸunu sözlerine ekledi.
 
Kaynak: AA