Mmo, Kadınlar Gününü Kutladı
Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Tavacı Recep Usta Restoranda kadın üyelerine yönelik verdiği kahvaltı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.
Etkinliğe, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, TMMOB Birimlerinin Kadın Yöneticileri ve MMO kadın üyeleri katıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan MMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Küçükparmak, 8 Mart’ın tarihçesinden bahsederek günün anlam ve önemi hakkında bilgiler sundu. Küçükparmak, kadın haklarının savunulması, korunması ve geliştirilmesinin, öncelikle kadının yaşam hakkının güvence altına alınması, kadına yönelik her türlü şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması ile mümkün olabileceğini belirtti.
Kadının öneminin ve değerinin farkında olanlar için, 8 Mart tarihinin kadın sorunlarının ve bu sorunlara yönelik çözüm metotlarının ortaya konulabileceği çok önemli bir gün olduğunu söyledi.
Çağdaş bir Türkiye’nin oluşumunda asıl mimarların kadınların olacağı belirten Küçükparmak, etkinliğe katılan tüm kadın üyelere teşekkür ederek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günlerini kutladı
Geçtiğimiz günlerde Özgecan Aslan'a yapılan vahşeti ve tüm kadın cinayetlerini nefretle kınadıklarını ve bu vahşetin haklı bir toplumsal tepkiye yol açtığını belirten Küçükparmak, bu haklı tepkinin unutulmaması, kadın hakları konusunda kadın-erkek duyarlı herkesin birlikte mücadele etmesi gerektiğini belirti. Küçükparmak, her geçen gün, kadınların sürekli olarak aşağılandığı, ikincilleştirmenin sistematik hale geldiği, kadın cinayetlerinin arttığı, kadın bedeninin, kimliğinin ve emeğinin bir bütün olarak sömürüldüğü, nesneleştirildiği, kadın cinayetlerinin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin arttığı bir toplum haline dönüştüğümüzü belirtti.
Çocuk -ergen tüm kadınların evlere hapsedilmek istendiği, gerici ideolojiler ile eğitim ve nüfus planlamasının kürtaj politikalarında buluştuğu, çocuk gelinliğinin yaygınlaştığı, kadın bedeninin bir sahiplik alanı olarak görüldüğü, kadınların gülmelerine, kahkaha atmalarına karşı çıkıldığı, hamilelerin sokağa çıkmamasının fetva edildiği, kadın ve erkeğin eşitliğinin fıtrata ters olduğunun söylendiği, doğum kontrolünün vatana ihanet olarak nitelendiği, kadın spiker izlemenin caiz olmadığı, her çalışan kadının gözü doymamış kadın olduğu sayısız çirkin ve aşağılık örnekleri üzülerek duyduklarını söyledi.
Küçükpafmak, "Ancak bu sömürücü, saçma ve Ortaçağ kalıntısı söz ve yaklaşımlara, birlikte mücadele ederek yanıt vermemiz gerekir" dedi.
Etkinlikte, kadın üyelerin tanışması, kaynaşması, meslek alanında kadınların üretimdeki yerlerinin belirlenmesi, kadın meslektaşlarının iş yaşamında cinsiyetlerinden kaynaklanan sorunlarının belirlenmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi vb. konular üzerinde duruldu ve benzer etkinliklerin devam etmesi temennisi ile etkinlik sonuçlandırıldı.