Sağlık Çalışanları 13 Mart'ta Grevde

Türkiye Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, sağlık çalışanlarının 13 Mart Cuma günü greve gireceklerini belirterek, vatandaşların destek vermesini istedi.


TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, tüm ülke genelinde sağlık çalışanlarının 13 Mart Cuma günü grev yapacaklarını, 14 Mart Cumartesi günü ise ek olarak aile hekimlerinin hizmet durdurarak grevi sürdüreceğini açıkladı.

Hükümetin sağlık politikalarını eleştiren Gökalp, "AKP iktidarı döneminde noeliberal sağlık politikalarının oturtulması temelinde, sağlıkta dönüşüm projesine hız verilmiş ve sağlık sisteminde adeta bir çöküş meydana gelmiştir. Toplumun sağlığı ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarında yıkıma neden olmuştur. Hükümetin bu politikaları paran kadar sağlıklı ola dönüşmüş durumdadır" dedi.

Yapılacak grevin, aslında toplum sağlığının iyileştirilmesine yönelik bir tepki ve görev olduğunu belirten Gökalp, hükümetin bu mesajı iyi okuması gerektiğini söyledi.

TTB’nin ücretsiz, ulaşılabilir, eşit, kamusal ve özel sektöre peşkeş çekilmeyen bir sağlık sisteminden yana olduğunu aktaran Gökalp, "Halkımızın, bu grevin toplum sağlığının iyileştirilmesine yönelik bir eylem olduğunu iyi anlaması ve destek vermesi gerekiyor. Ak Parti hükümeti, ülkemizde basamaklandırılmış sağlık hizmetleri sunumunda bir kaos yarattığı ortadadır. Özellikle aile hekimlerine Cumartesi günleri dayatılan nöbetler, esnek çalışma prensibi, sağlıkçıların insan onuruna yakışan bir ortamda çalışma haklarına olumsuz bir müdahaledir" diye konuştu.

Acil, yoğun bakım gibi hizmetlerinin aksatılmamasına özen gösterileceğini yani Aslında grevde değil, görevde olacaklarını belirten Gökalp, acil durumlar, yoğun bakım ve acil ameliyatlar dışında hizmet verilmeyeceğini aktardı.

Gökalp, TTB’nin taleplerini şöyle sıraladı:
"Çalışma koşullarımızın acilen düzeltilmesini talep ediyoruz; yetkilileri yeni nöbetler ekleme gayretlerine, taşeron sistemine, çağdaş köleliğe son vermeye çağırıyoruz. Çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir istiyor; emekliliğe yansıyan temel ücretlerimizin arttırılmasını talep ediyoruz. Haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalışıyoruz. Bugüne dek bir türlü verilmeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Tıp ve sağlık eğitiminde meslek örgütleriyle ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılmasını, sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz."
Kaynak: İHA