Hipertansiyona Peynirle Önlem

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, fazla tuz tüketiminin hipertansiyon belirtilerini yükselttiğini ifade etti.

Hipertansiyona Peynirle Önlem
Prof. Dr. Demirci, hipertansiyonu önlemek için peynirde tuz oranın düşürülmesi gerektiğini belirtti.

NKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ni değerlendirdi. Peynirdeki tuz oranının düşürülmesini de kapsayan tebliğin insan sağlığı açısından sevindirici bir durum olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirci, fazla tuz tüketiminin hipertansiyon hastalığını tetiklediğini kaydetti.

Peynirin beslenmede önemli yere sahip olduğunu aktaran Prof. Dr. Demirci, dünyada 2 binin üzerinde peynir çeşidinin olduğunun tahmin edildiğini aktardı. Demirci, "Bu peynir çeşitleri arasında ülkemizdeki geleneksel peynirlerden beyaz peynir, kaşar peynir ve tulum peyniri öne çıkmakta. Bu tebliğde tabii ki peynirlerle ilgili yapılan en son değişikliler göze çarpmakta. Öncelikle de tuz oranındaki azalmalarla ilgili değişiklik son derece önemli. Tuz elbette çok fazla istenmez. Tuzlu bir peynir tüketilmesi olumsuz yönde etki yapabilir. Ama bir peynir üreticisi de peynirinin daha kaliteli olmasını arzu eder. Peynirde normal oranda tuz bulunması peynirin raf ömrünü de uzatır. Tebliğ ile daha yüksek bulunan tuz oranı düşürülmüş oluyor bu şekilde bu da tabi olumlu bir gelişme" dedi.


Yüksek oranda alınan tuzun en başta hipertansiyon sorunu yaşanmasına sebep olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirci, "Hipertansiyon olmaması için tuz oranının düşmesi önemli. Dolayısıyla burada bizim de maalesef geleneksel gıdalarımız tuzlu. Buna peynir, zeytin, salam ve turşu gibi gıdaların hepsinde oldukça fazla tuz bulunmaktadır. Dolayısıyla bir kişinin normalde günde 5 gramdan fazla tuz tüketmemesi gerekiyor. İnsan sağlığı için günde 5 gram tuz günde oldukça yeterli. Ancak Türkiye ortalamasına baktığımız zaman bu miktarın 15 gramdan daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu da ileride hipertansiyonu insanlarda artacağını gösterdiği için peynirde tuz oranı düşürüldü. Bunun içinde devletimiz bu konuda bir önlem olarak bu tür gıdalarda tuz oranını düşürülmesi yoluna gitti bu da iyi bir uygulama olduğunu görüyoruz. Ama tabi bunun daha aşağıya düşürülmesi de üreci açısından da bu mümkün gözükmez. Belirli miktarda peynirde tuzun olması gerekiyor" ifadesini kaydetti

Peynir tebliğinin insan sağlığı açısından sevindirici bir durum olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Demirci, "Tüketicilerin peynirle ilgili kafasında oluşabilecek soru işaretleri de ortadan kalkmış olacak. Acaba bu peynir tüketildiği zaman ben hasta olur muyum? Peynirden bana bir hastalık geçer mi? diye şüpheler kalmış olacak. Çünkü artık etiketinde o peynir çiğ sütten üretilmiş ise mutlaka olgunlaştırılmış bir peynir olduğunu etikette yazacak. Peynir bizim için çok önemli bir besin kaynağımız. Çünkü peynirde besin ögesi konsantre haline getirilerek vitaminlerce ve mineral maddece zenginleştirildi. Dolayısıyla bizim günlük almamız gerek besin ögelerinin büyük birçoğunu peynirle karşılama imkanımız var" dedi.


Kaynak: İHA