Kasaplarda Hazır Kıyma ve Ambalajsız Kanatlı Et Satışı Yasaklandı

13 Mart 2015 tarihi itibariyle Et ve Et ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi.

Bu tarihten itibaren kasaplarda ve marketleri et reyonlarında hazır kıyma satışının ve açıkta parçalanmış kanatlı et satışı yapılması yasaklandı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan yaptığı yazılı açıklamada, “Kasap, market ve şarküterilerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi artık yapılamayacak. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilecek. Çiğ kanatlı etler hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir” dedi.

Kayacan ayrıca, “Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamaz. Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilir. Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu tebliğe uygun olur. Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz” ifadelerini kullandı.

Sözlerini sürdüren Kayacan, “Kasaplarda ve marketlerin et reyonlarında ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez. Üretim tesislerinde geleneksel et ürünlerinin (fermente sucuk ve pastırma) üretimi sırasında işleme basamaklarından biri olan kurutma işlemi dış mekandan kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşı olmaması ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınması şartıyla doğal şartlarda gerçekleştirilebilir” açıklamasında bulundu.

Ürün etiketlerine ‘yüzde 100 dana eti’ ya da ‘yüzde 100 göğüs eti’ gibi ifadelerin artık kullanılamayacağını belirten Kayacan, “Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamaz. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerlidir” dedi.

Kayacan son olarak, “İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin, yurt içinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilir.” Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yapılacak denetimlerde bu şartlarda üretim ve satış yapmayan işletmelere Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri tebliğine aykırılıktan yasal işlem uygulanacaktır. Tüketicilerimizin özellikle ambalajsız kanatlı ürünleri ve hazır kıyma konusundaki şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattı vasıtasıyla İl Müdürlüğümüze ulaştırmaları büyük önem arzetmektedir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA